Οταν έβρεχε… φθηνό χρήμα, η Ελλάδα, η χώρα που το είχε περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη εντός της ευρωζώνης, δεν κατάφερε να επωφεληθεί. Παρά τη σαφή επιδίωξή της (όπως προέκυπτε από τις κατά καιρούς βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού), ποτέ δεν μπήκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και, όπως δείχνουν τα πράγματα, ούτε στο μέλλον θα τα καταφέρει, μιας και από το φθινόπωρο και μετά αναμένεται η ολοκλήρωσή του.

Πλέον, η χώρα μας, ευρισκόμενη στην τελική ευθεία για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, καλείται να αντιμετωπίσει το απότομο γύρισμα των αγορών.
Οπως υπογραμμίζουν αναλυτές διεθνών οίκων, η ισχυρή ανάκαμψη των μεγάλων οικονομιών, η αύξηση των εταιρικών κερδών και των μισθών οδηγούν μοιραία στην ενίσχυση του πληθωρισμού και στην άνοδο των επιτοκίων.

Ηδη στις ΗΠΑ προδικάζουν ότι η Fed θα επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και εμφανίζονται βέβαιοι πως η μακρά περίοδος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και του «φθηνού» χρήματος φθάνει στο τέλος της. Γι’ αυτό και μέσα στην εβδομάδα η Wall Street κατέγραψε ρεκόρ απωλειών.

Το ζήτημα είναι πως η αναταραχή αυτή επηρεάζει την Ελλάδα και την «αυτόνομη» παρουσία της στις αγορές.

Ενδεικτική είναι η αρνητική επίδραση στην έκδοση μέσα στην εβδομάδα επταετούς ομολόγου. Πριν από το μίνι «κραχ» των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα εκφράζονταν εκτιμήσεις για αποδόσεις κοντά στο 3% (ακόμη και λίγο χαμηλότερα), για να διαμορφωθεί τελικά στο 3,5%, κατά πολύ υψηλότερα από τις πρώην… μνημονιακές χώρες, την Κύπρο (1,56%) και την Πορτογαλία (1,53%).

Στη συνέχεια, την Παρασκευή, καταγράφηκαν έντονες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, με σημαντική αύξηση των αποδόσεων. Του επταετούς ανέβηκε στο 3,7%.

Το βέβαιον είναι ότι, όταν οι αγορές κλυδωνίζονται, το υψηλότερο τίμημα πληρώνουν οι αδύναμοι κρίκοι, δηλαδή χώρες όπως η Ελλάδα, με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα και υψηλό ρίσκο.

Το οποίο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν θα λήξει η περίοδος «προστασίας» από τον ESM.

Κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει τη μελλοντική πορεία των αποδόσεων, αλλά και να γνωρίζει αν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη μετά τον Αύγουστο με επιτόκια 6%. Ομως είναι βέβαιο ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στην πομφόλυγα της «καθαρής εξόδου» θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.