Αν υποθέσουμε ότι κάποιος για τους δικούς του λόγους αναζητεί αφορμή να υπερασπιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ για προτάσεις του που ευνοούν την Ελλάδα θα δυσκολευθεί πάρα πολύ.

Ο λόγος είναι πως κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει τη μομφή ότι αντιπολιτεύεται τη χώρα και όχι την κυβέρνηση, ίσως όχι μόνο λόγω ιδεοληψίας, εφόσον εκ του αποτελέσματος οι θέσεις του λειτουργούν υπονομευτικά για τα ελληνικά συμφέροντα και υπέρ αντιπάλων και ανταγωνιστών μας. Ποιον συμφέρει, για παράδειγμα, η καταψήφιση των εξοπλισμών; Ποιον ευνοεί η μη υπερψήφιση των αμυντικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ; Μια ματιά στο ποιοι ενοχλούνται θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα «ποιον εξυπηρετεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ;».

Ας πάμε στο νέο κρούσμα, αφού κάνουμε μία μικρή παρένθεση. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης λόγω της απόφασης για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η ΕΕ και τα διεθνή κέντρα αποφάσεων ανέκρουσαν πρύμναν στο ανέφικτο χρονοδιάγραμμα για καθολική μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και εγκατάλειψη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Απλώς, δεν γίνεται. Η χρήση του φυσικού αερίου παρατείνεται για κάποιες δεκαετίες και αυτό δίνει χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα να προχωρήσει έστω καθυστερημένα στην αξιοποίηση των δικών της κοιτασμάτων στη βάση υφιστάμενων συμβάσεων με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από ενεργειακός κόμβος μεταφοράς μέσω αγωγών, ηλεκτρικών καλωδίων, σταθμών LNG κ.λπ. η Ελλάδα γίνεται και παραγωγός, καλύπτοντας ανάγκες δικές της αλλά και της Ευρώπης… Με ό,τι αυτό σημαίνει γεωπολιτικά, οικονομικά, από άποψη ενεργειακού κόστους και αυτάρκειας, ασφάλειας, ανάπτυξης κ.λπ.

Και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα, φυσικά, υπονομεύει. Ορίστε η δήλωση του τομεάρχη Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες και για το φυσικό αέριο ως μία συζήτηση που αφορά το παρελθόν και όχι το μέλλον. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν θα δοθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νέες άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ούτε θα ανανεωθούν οι υφιστάμενες που έχουν ολοκληρώσει το χρόνο έρευνας».

Ψάξτε τώρα να βρείτε ποιος δεν έχει συμφέρον από τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό παίκτη, για να καταλάβετε ποιον εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, όχι τα ελληνικά συμφέροντα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/4