Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στην υπόθεση του debate, επιχειρώντας να εμφανίσει εαυτόν ότι το επιδιώκει, διότι υποτίθεται ότι έχει πράγματα να πει, ενώ οι άλλοι το αποφεύγουν.

Βλέποντας, ωστόσο, το πρόγραμμά του απορεί κανείς με την επιμονή του, διότι είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος του έχει επιβληθεί από τις διάφορες ιδεοληπτικές συνιστώσες και δεν αντέχει καν σε στοιχειώδεις ερωτήσεις.

Για λόγους χώρου θα επικεντρωθώ ενδεικτικά σε τέσσερα μόνο κεφάλαια.

Ενέργεια: «Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών». Σε μία συγκυρία όπου ολόκληρος ο πλανήτης, της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης, αναζητά ενεργειακούς πόρους λόγω κρίσης και το φυσικό αέριο επιβεβαιώνεται ως αναγκαίο καύσιμο, παράλληλα με την πράσινη μετάβαση για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την Ελλάδα παραγωγό, όπως είναι όλες οι άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Τη θέλει ενεργειακά εξαρτημένη, με ακριβό κόστος ενέργειας και με απομειωμένη γεωπολιτική αξία σε σχέση με αυτή που θα έχει αν είναι και παραγωγός/εξαγωγέας ενέργειας. Λογικό, άλλοι δύο που δεν το θέλουν είναι η Τουρκία και η Ρωσία.

Μεταναστευτικό: «Ιθαγένεια για όσα παιδιά γεννιούνται στη χώρα από γονέα που διαμένει νόμιμα σε αυτή, με στόχο τη σταδιακή μετάβαση από το δίκαιο του αίματος στο δίκαιο του εδάφους». Με απλά λόγια, μετατροπή της Ελλάδας από χώρα σε χώρο, «δίκαιο του εδάφους», κατάργηση του ελληνικού έθνους, «μετάβαση από το δίκαιο του αίματος» και συνολική αντικατάσταση πληθυσμού/εθνοκάθαρση κατά τη ναζιστική πρακτική, «ιθαγένεια για όσα παιδιά γεννιούνται στη χώρα».

Μειονότητα στη Θράκη: «Ανάδειξη μουφτήδων, μέσω διαδικασιών που θα αποφασιστούν σε διαβούλευση με τη μειονότητα και θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους. Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, όπως ορίζεται από το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και το ελληνικό Σύνταγμα». Δηλαδή, εκλογή μουφτήδων και αναγνώριση τουρκικής μειονότητας, όπως ζητά η Τουρκία. Θα μπορούσε να το έχει συντάξει και το τουρκικό προξενείο.

Παιδεία: «Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια - Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου». Αντί τα πανεπιστήμια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, να απαξιωθούν παντελώς με την εισαγωγή ακόμα και με λευκή κόλλα, μετατροπή τους ξανά σε γιάφκες συμμοριών και διακινητών, οι οποίοι θα έχουν άσυλο.

Σοβαρά τώρα, αν ήμουν ΝΔ θα ήθελα αυτό το debate.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 2/5