ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη ότι, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο κόμμα στις εκλογές, την πρώτη Κυριακή, αλλά τα «κουκιά» βγαίνουν με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, θα επιχειρήσουν τη συγκρότηση «κυβέρνησης ηττημένων» αναζωπύρωσε τη σχετική συζήτηση την οποία υποτίθεται ότι είχε κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος αναγκάσθηκε να την ξανακλείσει. Όχι πειστικά, διότι κανείς δεν το(ν) πιστεύει. Η αίσθηση είναι ότι αν οι έδρες τούς βγουν θα ξεχάσουν ό,τι έλεγαν προεκλογικά και θα (επιχειρήσουν να) κάνουν κυβέρνηση-κουρελού. Από την άλλη, η ΝΔ φαίνεται ότι έκανε έναν άστοχο υπολογισμό τον οποίο τώρα άρχισε να διορθώνει.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ φίλο εκλογικό αναλυτή, μου έλεγε ότι είναι λάθος της ΝΔ να προβάλλει στρατηγική δύο εκλογών, δίνοντας το βάρος στη δεύτερη και στην αυτοδυναμία και υποτιμώντας την πρώτη. Η βεβαιότητα της δεύτερης Κυριακής δίνει στους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες ή φίλιους ψηφοφόρους, που θέλουν, όμως, να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας, την «πολυτέλεια» να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας στις πρώτες εκλογές, με το σκεπτικό ότι θα ψηφίσουν για την «αυτοδυναμία» στις
δεύτερες κάλπες. Έτσι, όμως, καθιστούν πιθανό το ατύχημα, διότι αν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 συγκεντρώσουν αθροιστικά 46%, μπορούν να επιχειρήσουν συγκρότηση κυβέρνησης, ενώ η χαλαρή ψήφος θα στερήσει από τη ΝΔ κρίσιμα ποσοστά, ώστε να διαπραγματευθεί αυτή με το ΠΑΣΟΚ τη δυναμική της δεύτερης Κυριακής.

ΟΠΩΣ ΛΑΘΟΣ μπορεί να αποδειχθεί η απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, το οποίο αν εκλείψει ως υποδοχέας αντισυστημικής ψήφου, ένα μέρος της θα κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή και το ΜέΡΑ25, προφανώς όχι στη λογική του ιδεολογικού προσήμου, δεξιά-αριστερά, αλλά στον άξονα συστημική-αντισυστημική ψήφος. Επίσης, όπως υπενθύμιζε ο συνομιλητής μου, «στις εκλογές του 2019 τα κόμματα δεξιά της ΝΔ είχαν λάβει αθροιστικά 7,37%, ενώ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν περίπου 12%, αύξηση 5%», κάτι που φανερώνει ακόμα ένα κενό στη στρατηγική της ΝΔ. Είναι λάθος να θεωρείται ότι, επειδή οι ψηφοφόροι του χώρου χαρακτηρίζονται «δεξιοί», θα λειτουργήσουν «αντί-ΣΥΡΙΖΑ» αντανακλαστικά και θα ψηφίσουν μονοκούκι ΝΔ. Το σύστημα-αντισύστημα μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερο από το «Αριστερά - Δεξιά» για ένα τμήμα και ο «πληγωμένος» -για οποιονδήποτε λόγο είναι ή νομίζει ότι είναι- δεξιός, πιο «απέναντι» απ’ ό,τι εκτιμάται.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή