Χθες πραγματοποιήθηκε ακόμη μία τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αυτή τη φορά στη Μεγαλόνησο. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες στην περιοχή -μαζί με την αντίστοιχη με την Αίγυπτο-, οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της οποίας υπερβαίνουν κατά πολύ την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η αρχική ιδέα ήταν του Ισραηλινού νυν (για πολλοστή φορά) πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και εξελίχθηκε σε game changer.

Ως βασικό πυρήνα της ιδέας ο Νετανιάχου είχε προτάξει τη δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου -του Ισραήλ και της Κύπρου, αργότερα και της Ελλάδας αν τα έβγαζε- στην Ευρώπη. Είναι ο γνωστός EastΜed, ο οποίος έκτοτε πολεμήθηκε από πολλές πλευρές και με διάφορα επιχειρήματα: άλλα υποβολιμαία, άλλα λόγω υπαρκτών προβληματισμών και βέβαια ο μεγαλύτερος εχθρός του σχεδίου, με ανοιχτές απειλές πολέμου, ήταν και παραμένει η Τουρκία.

Ο αγωγός δεν κατασκευάστηκε, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι λειτούργησε και μόνο ως ιδέα. Το «φάντασμά» του ήρκεσε για να συμπηχθεί μία συνεργασία -και με στρατιωτική διάσταση, κοινές ασκήσεις, εξοπλισμούς κ.λπ.- που έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε συμμαχία.

Είναι από τις πιο σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις για Ελλάδα και Κύπρο εδώ και δεκαετίες. Η τριμερής πέρασε διακυμάνσεις, κατά διαστήματα ατόνησε, αλλά άντεξε, ωρίμασε και η χθεσινή συνάντηση ήταν κατά τη γνώμη μας από τις πιο σημαντικές. Πρώτον, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται η συμμετοχή της Ινδίας στο σχήμα!

Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλιο… Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι πρόκειται για κοσμογονική εξέλιξη. Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter τα εξής: «Πρόκειται να συναντήσω τους ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας (…) Το 2016 ιδρύσαμε την τριμερή συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed). Αυτή η συμμαχία ήταν μια μεγάλη επιτυχία (...) οδήγησε σε βελτίωση των σχέσεων ασφάλειας και -φυσικά- συζητάμε το ενεργειακό ζήτημα (…). Στο θέμα της ενέργειας, υπάρχουν αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουμε σύντομα (…). Σε αυτή τη συνάντηση θα επικεντρωθώ σε δύο από τις διαδρομές, τον ανατολικό αγωγό φυσικού αερίου ή ένα εργοστάσιο υγροποίησης στην Κύπρο, που θα μας επέτρεπε να παράγουμε τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου για την Ευρώπη, που θα γεμίσει και τα κρατικά ταμεία». Επίσης δεν χρειάζεται σχόλιο. Κρατήστε λέξεις-κλειδιά και θα επανέλθω: συμμαχία, ασφάλεια, EastMed, αγωγός, τροφοδοσία Ευρώπης.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 5 Σεπτεμβρίου.