Η υπόθεση με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντη Μπελέρη στην Αλβανία εξελίσσεται σε ακόμα πιο σοβαρή απ’ όσο ούτως ή άλλως ήταν εξαρχής. Ο λόγος είναι ότι ο Ράμα είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους και μέσω του προσώπου του Βορειοηπειρώτη εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας να δείξει ότι δεν υπολογίζει την Ελλάδα. Και να την αναγκάσει να το αποδεχθεί, ταπεινωμένη. Εκτός της άμεσης επιδίωξης, να μην αναλάβει ο Μπελέρης δήμαρχος ώστε να ελέγξει ο Ράμα τη Χειμάρρα με τους δικούς του για να προωθήσει τις μπίζνες καταχρώμενος τις ελληνικές περιουσίες, ο μέγιστος στρατηγικός στόχος παραμένει η εκρίζωση της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τη Βόρεια Ήπειρο. Ο δε Ράμα σε μία απροκάλυπτη κίνηση, προκειμένου να προκαταλάβει καλού-κακού την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η αλβανική Δικαιοσύνη δεν προβλέπει άδεια σε προφυλακισμένο για να ορκιστεί σε θέση αιρετού.

Η Χειμάρρα λόγω του υψηλού αγωνιστικού φρονήματος των κατοίκων έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι στη Χειμάρρα και στο θέμα Μπελέρη θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και το κύρος της Ελλάδας στην περιοχή. Η υπόθεση έχει όλα τα στοιχεία ενός διπλωματικού μπρα ντε φερ, στο οποίο παίζονται πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται. Με μία καταφανώς στημένη υπόθεση, παραβιάζοντας ατομικά δικαιώματα και το πλαίσιο της ΕΕ, με την οποία η Αλβανία θέλει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Ράμα θέλει να καταγάγει διπλή νίκη έναντι της Ελλάδας. Όχι μόνο συνεχίζοντας τις διώξεις της ελληνικής μειονότητας δίχως συνέπειες, αλλά να το κάνει καταπατώντας το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, οπότε να διαμηνύσει ότι η Αθήνα δεν έχει τρόπο να τον πιέσει.

Οι Έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες που χειρίζονται το θέμα βρίσκουν τείχος αδιαλλαξίας από τους Αλβανούς συνομιλητές τους. Είναι σαφές ότι ο Ράμα ποντάρει στο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πιέσουν την Ελλάδα να μην μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Αλβανίας, δείχνοντας «ευελιξία», «κατανόηση» κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διπλωμάτες κρατών-μελών ήδη επικοινωνούν με την ελληνική πλευρά και βολιδοσκοπούν τις προθέσεις της για να διαπιστώσουν αν όντως θα προβάλει βέτο, εμφανιζόμενοι δήθεν έκπληκτοι από την προοπτική και διατυπώνοντας απόψεις ότι δεν θα πρέπει για ένα τέτοιο θέμα να μπλοκαριστούν οι συνομιλίες… Η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι η αυτονόητη. Ο μη σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι το κατεξοχήν θέμα για το οποίο η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παγώσει τις διαπραγματεύσεις. Βέτο μέχρι η Αλβανία να γίνει κράτος δικαίου. 

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 28/11