Ο χρόνος που φεύγει αφήνει πίσω του άγρια σημάδια και χαίνουσες πληγές οι οποίες δεν πρόκειται να κλείσουν το 2024. Το πιθανότερο είναι ότι και θα κακοφορμίσουν και θα πολλαπλασιαστούν. Πολλά από αυτά που συνέβησαν αιφνιδίασαν τη Δύση - ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχους-, αν και δεν θα έπρεπε αυτό να συμβεί με όλα τα γεγονότα. Εν πάση περιπτώσει, μέσα σε δύο χρόνια ο κόσμος άρχισε να αλλάζει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι συνέβαινε νωρίτερα - και το κυριότερο, αλλάζει με πολεμικό τρόπο. Η 2η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε προηγηθεί αυτή στην Κριμαία, έγινε επειδή υποτιμήθηκαν τα σημάδια που έστειλε ο Πούτιν με την πρώτη. Η ρωσική εισβολή είναι ο πρώτος πραγματικά μεγάλος πόλεμος που γίνεται όχι στην αυλή αλλά εντός της Ευρώπης και ο πρώτος που ουσιαστικά την αφύπνισε, αν και όχι όσο θα έπρεπε, αλλά πάντως σε μεγάλο βαθμό και κυρίως λόγω της αμερικανικής πίεσης.

Πάντως, πράγματα άλλαξαν δραστικά, όπως στο ενεργειακό, και θα συνεχίσουν να αλλάζουν. Το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν το δεύτερο -και μπορεί μεγαλύτερο σοκ, διότι αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μία ορατή απειλή, ο στρατηγικός και επιχειρησιακός αιφνιδιασμός που υπέστη το εβραϊκό κράτος εξέπληξε εξίσου τους πάντες. Οι επιπτώσεις, όχι μόνο οι στρατιωτικές και ασφαλείας, που είναι καταλυτικές και αδιανόητα οδυνηρές για τους Ισραηλινούς, αλλά οι στρατηγικές για όλον τον κόσμο είναι πέρα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί μέχρι τώρα, τουλάχιστον από αυτά που είναι γνωστά.

Το νέο μέτωπο που άνοιξε στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου μία αντάρτικη ομάδα, ένας ημικρατικός δρων πλέον, οι Χούθι, διαταράσσει τη διεθνή ναυσιπλοΐα και κατ’ επέκταση το παγκόσμιο εμπόριο, ήρθε να προστεθεί στους προηγούμενους αιφνιδιασμούς και να αποτελέσει μία ακόμα ψηφίδα ενός νέου χάρτη του οποίου ακόμα δεν έχουμε δει παρά μόνο ένα μέρος. Ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Αυτό της Ερυθράς Θάλασσας δεν θα είναι το τελευταίο μέτωπο που ανοίγει. Εξάλλου, αυτά που αναφέραμε δεν είναι τα μόνα, απλώς είναι αυτά με τον μεγαλύτερο και αμεσότερο αντίκτυπο στη Δύση.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Διότι οφείλουμε και εμείς, η Ελλάδα, να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, στρατιωτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, και για καταστάσεις αιφνιδιαστικές, οι οποίες μπορεί να μας αφορούν με πιο επιδραστικό και πιο δραματικό τρόπο απ’ ό,τι αυτά που συμβαίνουν τώρα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 28 Δεκεμβρίου