Στη Γερμανία η κυβέρνηση Σολτς δεν αισθάνεται καλά τελευταία και από ό,τι φαίνεται θα προστεθεί στη μακρά λίστα χωρών που θα πάνε στις κάλπες το 2024 (χρονιά ρεκόρ), εν προκειμένω πρόωρες. Η χώρα έχει μπει τεχνικά σε ύφεση, οι αγρότες, οι οποίοι ζητούν παραίτηση του Γερμανού καγκελαρίου, πολιορκούν το Βερολίνο, το δεξιό AFD επελαύνει. Το αγροτικό ζήτημα, που φαίνεται ότι κάνει μετάσταση από χώρα σε χώρα, καθόρισε σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στην Ολλανδία, όπου ο σκληρός δεξιός (και λίγο γραφικός, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) Γκέερτ Βίλντερς αναμένει να αναλάβει.

Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να βρει τρόπο να ανακόψει τη διαφαινόμενη έλευση της Μαρίν Λεπέν και να οριοθετήσει τις εξελίξεις την επόμενη μέρα (ο ίδιος δεν έχει άλλη θητεία), αλλά μάλλον τα κάνει χειρότερα. Ο διορισμένος από τον ίδιο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διόρισε με τη σειρά του υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών τον πρώην σύντροφό του, Στεφάν Σεζουρνέ, που είναι και πρόεδρος του κόμματος του Μακρόν… Η ΕΕ ετοιμάζεται για ευρωεκλογές και αλλαγή προσώπων στις κορυφαίες θεσμικές θέσεις της, πρόεδρο Κομισιόν, πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, με αυτούς οι οποίοι αποχωρούν να αφήνουν πίσω τους μία μάλλον άχρωμη πολιτική κληρονομιά, αν όχι αποτυχημένη. Εν μέσω πολλαπλών κρίσεων είναι η αλήθεια, υγειονομικής, οικονομικής, ενεργειακής, πολεμικής, αλλά αυτό ακριβώς είναι και το μέτρο της αξιολόγησης. Στα εύκολα όλοι φαίνονται μεγάλα πολιτικά μεγέθη.

Οι Βρετανοί, εκτός ΕΕ μεν αλλά πάντως Ευρώπη, όχι στην καλύτερη πολιτική κατάσταση και αυτοί αλλά με μεγαλύτερη διεθνοπολιτική εμπειρία, οξύτερο γεωπολιτικό αισθητήριο και καλύτερες μυστικές υπηρεσίες, ετοιμάζονται για συνέχιση, διάχυση και μεγαλύτερη ένταση των πολέμων σε τουλάχιστον τρία μέτωπα. Δύο ενεργά και ένα (πολύ) πιθανό. Ουκρανία, Μέση Ανατολή και προσεχώς Ειρηνικός-Κίνα. Αν εξετάσει κάποιος και άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών αλλά και επιμέρους τομείς πολιτικών -Οικονομία, Ασφάλεια, Ενέργεια, Μεταναστευτικό-, θα διαπιστώσει ότι συνολικά η ΕΕ πάσχει, ενώ ο κόσμος διάγει μία από τις δυσκολότερες συγκυρίες μεταψυχροπολεμικά. Για να το πούμε απλά, η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς αυτά που γίνονται και δεν είναι έτοιμη για αυτά που έρχονται.

Καλό είναι αυτό να το έχουμε υπ’ όψιν στους σχεδιασμούς μας, ως προς τι μπορούμε να περιμένουμε και από ποιον.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 16/1