Η κυβέρνηση καταγγέλλοντας το κακό παρελθόν, το αναπαράγει στο μέγιστο βαθμό με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη ΔΕΗ και την ΕΡΤ.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση στη χώρα αποτελεί σήμερα το μέγιστο συστημικό κίνδυνο για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια. Η ΔΕΗ έχει τεράστιες υποχρεώσεις. Αξιολογείται από όλους τους διεθνείς οίκους ως «σκουπίδι» (junk), ελάχιστες βαθμίδες πάνω από την χρεοκοπία.

Οι τράπεζες για την αναχρηματοδοτήσουν απαιτούν απαγορευτικά επιτόκια, τα σχέδια που κατά καιρούς έχουν προταθεί όπως αυτό της McKinsey και που προβλέπει δραστικά μέτρα, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοσθούν.

Το σημερινό αδιέξοδο έχει την υπογραφή της κυβέρνησης. Στην αρχή ακύρωσε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» κάνοντας λόγο για εθνικό έγκλημα. Στην συνέχεια για να ανταποκριθεί στις κοινοτικές υποχρεώσεις για άνοιγμα της αγοράς και μείωση του μεριδίου της ακολούθησε ένα σχέδιο με τραγικά αποτελέσματα. Πωλούσε ρεύμα στους ανταγωνιστές της κάτω το κόστους και προσπαθεί να πουλήσει μόνο λιγνιτικές μονάδες, όταν αυτές έχουν ημερομηνία λήξης. Η ιδεοληψία του κρατισμού, σε όλο της το μεγαλείο.

Ενδεικτικά από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 84%, τα λειτουργικά κέρδη της (EBIDTA) μειώθηκαν κατά 64%, ενώ οι απαιτήσεις της υπερτριπλασιάστηκαν. Η κυβέρνηση επέβαλλε στη ΔΕΗ να χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς κανένα αντάλλαγμα, ενώ προσπαθεί να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής, κυριολεκτικά «κόντρα στο ρεύμα». Η εταιρεία με τζίρο σήμερα 5 δις, συνολικό χρέος 4 δις ευρώ και ανείσπρακτες οφειλές προς αυτήν 2,4 δις ευρώ, θα πρέπει να επιβιώσει με μειωμένο τζίρο 3 δις ευρώ το 2020 λόγω τω δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου.

Η ζημιογόνος ΔΕΗ σήμερα των χιλίων προβλημάτων και του αβέβαιου μέλλοντος, σε μία ιδιαίτερη συγκυρία αγόρασε την επίσης ζημιογόνο εταιρεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων έναντι 4,8 εκατ. Ευρώ. Μία επένδυση που γεννά το λιγότερο ερωτηματικά.

Στην δημόσια τηλεόραση ο κομματισμός κυριαρχεί. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνεται πλέον από τα ίδια τα στελέχη της ΕΡΤ, αλλά ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι δεν διστάζουν να καταγγείλουν τον αδιαφανή τρόπο που κυβερνάται το ραδιομέγαρο για να κάνει κυβερνητική προπαγάνδα. Καταγγελίες για αναξιοκρατία, αλλά και παραιτήσεις, συνθέτουν το σκηνικό. Η δημόσια τηλεόραση που χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο έχει ελάχιστη τηλεθέαση και χαμηλή αξιοπιστία.

Τα δύο αυτά παραδείγματα είναι ενδεικτικά του κρατισμού που είναι η κεντρική πολιτική φυσιογνωμία της κυβέρνησης. Αυτό το μοντέλο πρέπει να τελειώσει. Τον κρατισμό πρέπει να τον ξεριζώσουμε, γιατί διαφορετικά θα μας καταπιει.

Η πρόταση της ΝΔ για τη ΔΕΗ είναι συγκεκριμένη: άνοιγμα της αγοράς ενέργειας μέσω του μοντέλου της «μικρής ΔΕΗ» με ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα της εταιρείας και είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση.

Στην ΕΡΤ στόχος μας είναι ένας δημόσιος φορέας ενημέρωσης ανεξάρτητος από πολιτικές παρεμβάσεις εξασφαλίζοντας την πολυφωνία και την αντικειμενική ενημέρωση. Και όλα αυτά σε ένα νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με κανόνες διαφάνειας και αποτροπής ολιγοπωλίων.

Στη Νέα Δημοκρατία εργαζόμαστε για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Μιας Ελλάδας χωρίς κρατισμό.

(*) Ο Μανώλης  Γραφάκος είναι Οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας, Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Δήμαρχος Μελισσίων