Οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποφάσισαν και έδωσαν εντολή διακυβέρνησης, πλήρους ευθύνης στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι μόνον το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που καταγράφεται από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου ως προς την διαφορά στα ποσοστά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και το ότι απεφεύχθη η περιπέτεια για τη χώρα των πολλαπλών εκλογών και της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. Επίσης ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει πλέον όλη την άνεση ως πρωθυπουργός να σχηματίσει την πρώτη του κυβέρνηση , από κοινοβουλευτικούς και μη , της απολύτου προτίμησης και αξιολόγησης του . Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει , χωρίς να υπόκειται σε ανακυκλώμενους συσχετισμούς και συμβιβασμούς με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα , να επιχειρεί , χάνοντας χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο , να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Θετική ψήφος
Είναι κοινός τόπος στα ποιοτικά στοιχεία όλων σχεδόν των δημοσκοπήσεων στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ευρωεκλογών - τοπικών εκλογών της 26ης Μαίου και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου ότι η ψήφος στήριξης στη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτηση-η επονομαζόμενη αρνητική ψήφος-αλλά μια ψήφος εμπιστοσύνης και ανάθεσης εντολής να αναλάβει η Κεντροδεξιά-Δεξιά την ευθύνη της στρατηγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μετά την επαίσχυντη δεκαετία των Μνημονίων στη βάση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων και των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναπτύξει η ηγεσία της και το επιτελείο της –θετική ψήφος.

Έτσι σήμερα πλέον και μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τις σχετικές εκλογικού και πολιτικού χαρακτήρα αναλύσεις δεν τίθεται το σύνηθες ερώτημα σε κρίσιμες καμπές της πρόσφατης ιστορίας μας «και τώρα τι γίνεται». Όλοι οι Έλληνες –είτε ψήφισαν Νέα Δημοκρατία είτε όχι- γνωρίζουν τι θα γίνει. Ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς κ. Μητσοτάκης αλλά και όλα τα στελέχη της Ν.Δ , έχουν αναπτύξει με πεποίθηση και επιμονή βήμα-βήμα τι θα γίνει. Κάποιοι εκ της Νέας Δημοκρατίας μίλησαν για νίκη –εξαιτίας του εύρους της από τον ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ανάλογη με το 1981 και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ τότε.

Δύο κόσμοι
Κάνουν λάθος. Η Νέα Δημοκρατία που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση από αύριο δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 1981. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης με τον λαϊκιστή και ανεύθυνο- παρά τον μύθο του Ανδρέα Παπανδρέου . Ο κ. Μητσοτάκης ανήκει σε μια νέα γενιά πολιτικών που δεν πιστεύουν στα περί «χαρισματικής ηγεσίας» και κομισάριων των κλαδικών του κόμματος που θα καταλάβουν δια εφόδου το κράτος για να το λεηλατήσουν και να ικανοποιήσουν τα υπαρξιακά και κομματικά και ιδιωτικά συμπλέγματα τους .

Ο κ. Μητσοτάκης όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του έρχεται για να κάνει μια δουλειά. Ως επικεφαλής μιας ισχυρής και δημιουργικής ομάδας κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων έρχεται ως «μάνατζερ» να δουλέψει για το “project” Ελλάδα, με πολύ συγκεκριμένο πλάνο και στη βάση της εθνικής ενότητας κα της εθνικής προοπτικής . Χωρίς κούφια λόγια και χαμένα όνειρα.

Νέα κανονικότητα
Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει την διακυβέρνηση με καθαρούς όρους και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγετική δύναμη στην αντιπολίτευση. Αυτό από μόνο του δημιουργεί για την Ελλάδα με τα πολλά προβλήματα και προκλήσεις , εξαιτίας της χρεοκοπίας της , μια κανονικότητα . Εκμηδενίζεται το πολιτικό ρίσκο για τα ξένα funds αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς , δημιουργείται μια σταθερότητα τετραετίας που επιτρέπει αισιοδοξία για τους στρατηγικούς όρους ανάκαμψης που τίθενται και δημιουργούνται νέα δεδομένα για τον Ελληνικό κοινοβουλευτισμό. Η χώρα επέστρεψε στον δικομματισμό , με αποτέλεσμα το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής να μοιάζει πλέον έωλο.

Τα κόμματα μετά τα Μνημόνια
Από τα παλαιά κόμματα ισχυρή , βιώσιμη και κόμμα εξουσίας μένει μόνον η Νέα Δημοκρατία , με το ΠΑΣΟΚ να δείχνει να κλείνει τον ιστορικό του κύκλο του προσομοιάζοντας με την παλαιά Ένωση Κέντρου υπό τον Γ. Ζίγδη, με προοπτική πλέον να εξελιχθεί σε νέο ‘Ποτάμι». Από τα κόμματα που εμφανίσθηκαν και απέκτησαν κοινοβουλευτική παρουσία και επιρροή στα χρόνια των Μνημονίων μένει ισχυρός και κόμμα εξουσίας μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένωση Κεντρώων, Ανεξάρτητοι Έλληνες , Ποτάμι δεν υπάρχουν πια. Αλλά το πλέον σημαντικό χάνει την επιρροή της η οποία υπέστη εκλογική πανωλεθρία και η Χρυσή Αυγή που δέσποζε ως τρίτο κόμμα όλα αυτά τα χρόνια . Νέα κόμματα όπως η Μέρα 25 και η Ελληνική Λύση των κ. Βαρουφάκη και Βελόπουλου ( το τελευταίο επιβίωσε παίρνοντας ψήφους από τη Χρυσή Αυγή )θα κριθούν στο νέο κοινοβούλιο. Σημαντικές πιθανότητες να έχει έναν ρόλο με διάρκεια στην συγκρότηση του πόλου της νέας κεντροαριστεράς έχει το σχήμα Βαρουφάκη, ενώ αντίθετα η συσπείρωση που πετυχαίνει μετά το τέλος του Μνημονιακού κύκλου η Νέα Δημοκρατία στα δεξιά της αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία του σχήματος Βελόπουλου , δεν δίνουν σημαντικά δεδομένα προοπτικής του.