Η καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου στη Φιλοσοφική προ ελάχιστων 24ώρων, συνεπικουρούμενη από συναδέλφους της καθηγητές και υποστηριζόμενη από το αμφιθέατρο, τους κανονικούς φοιτητές της, προχώρησε στις παραδόσεις της, έστω και αν η μειοψηφία των αριστεριστών τραμπούκων δεν ήθελε κάτι τέτοιο.

Η κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια λύθηκε με μια μη βίαια παρέμβαση της Αστυνομίας, αλλά κατόπιν μιας ευθυτενούς και αποφασιστικής ανακοίνωσης από το Πρυτανικό Συμβούλιο του πανεπιστημίου. Υπήρξαν και εξωτερικές όπως πρέπει τοποθετήσεις από την πολιτική ηγεσία. Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς την κυρία Νικολαΐδου, εκφράζοντας τη στήριξή του για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο πανεπιστήμιο. Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σχετικά. Αλλά το κρίσιμο γεγονός είναι ότι τόσο οι πρυτανείες όσο και οι φοιτητές κινητοποιούνται και ενεργούν. Όχι με τη βία, αλλά με ξεκάθαρες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις στον χρόνο και τον τόπο που χρειάζεται. Οι τραμπούκοι και «πραιτοριανοί» του «κόκκινου φασισμού» δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε ένα τέτοιο κλίμα. Δεν μπορούν να εξελίξουν τις καταλήψεις τους και να εμπεδώσουν το κλίμα τρομοκρατίας που τους κάνει να νιώθουν ισχυροί.

Οι καταλήψεις ατονούν. Τα μαθήματα και οι πανεπιστημιακές παραδόσεις επαναλαμβάνονται. Οι καθηγητές από έδρας και οι φοιτητές από την πλευρά του αμφιθεάτρου αρχίζουν να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Να εκφράζονται ως αξιοπρεπείς άνθρωποι και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι «εξωχώριοι» της βίας και της αυθαιρεσίας στους πανεπιστημιακούς χώρους αρχίζουν να νιώθουν πιο αμήχανοι, πιο άτολμοι, λιγότερο «σπουδαίοι». Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να επιχειρούν. Αλλά κάθε φορά η αντίδραση και η συλλογική ανάσχεση της πανεπιστημιακής κοινότητας θα τους περιορίζουν περισσότερο. Η Αστυνομία θα χρειάζεται όλο και πιο σπάνια. Οι φοιτητές θα αρχίσουν βαθμηδόν να απευθύνονται με περισσότερο σεβασμό στους καθηγητές τους. Οι «ιδιοκτήτες» του πανεπιστημίου θα ανακτούν όλο και περισσότερο τον έλεγχο του «σπιτιού» τους.

Το «άσυλο ιδεών» θα πάψει να αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με μερικά από τα καλύτεραστον κόσμο αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια θα αποκτήσει νόημα, εύρος και περιεχόμενο. Επίσης η νέα εποχή που ξεκινά με τη σύνδεση του Πολυτεχνείου με την παραγωγή, μέσω του προγράμματος με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στους μηχανικούς και τις άλλες ειδικότητες που εμπλέκονται σε κατασκευές και δομικά μεγάλα έργα, θα δώσει πνοή, παράδειγμα και πραγματική εμπειρία εργασίας στους πτυχιούχους.

Το γεγονός ότι χθες που ο «κόκκινος φασισμός» επεχείρησε να εμποδίσει για μια ακόμη φορά την καθηγήτρια Νικολαΐδου στη Φιλοσοφική να προχωρήσει στην πανεπιστημιακή της παράδοση και ένας φοιτητής με παρρησία απευθυνόμενος προς τους ταραχοποιούς τούς ζήτησε να αποχωρήσουν είναι πολύ σημαντικό. Η παράδοση έγινε. Το ίδιο η Κοσμητεία της Σχολής όταν ανακοίνωνε ότι «η κυρία Νικολαΐδου έχει δικαίωμα να μπει στο μάθημά της και να ασκήσει τα ακαδημαϊκά καθήκοντά της», είχε όλη τη Σχολή μαζί της. Αυτή είναι η λύση και όχι φυσικά αυτό που κάποιοι εκσυγχρονιστές - «μεσαιοχωρίτες» της Κεντροαριστεράς πιστεύουν. Ότι όλα θα λυθούν με περισσότερη Αστυνομία και αυταρχισμό.

Την ψυχολογική τους δυστοπία βγάζουν αυτοί, γιατί στο βάθος της ντουλάπας τους βρίσκεται καταχωνιασμένο το ταγάρι των νεανικών τους «επαναστατικών» χρόνων, μαζί με το κόκκινο φουλάρι, το αμπέχονο και κάποια πέτρα που πέταγαν στους «μπάτσους»…

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/3