ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 70 χρόνια, σήμερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και ολόκληρη την Κοινοπολιτεία θα ακουστεί το «God save the King». Η Στέψη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα είναι ένα διεθνές γεγονός. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν το βαρύ και μεγαλόπρεπο τυπικό, με τη μεγάλη ιστορική παράδοση που κουβαλά. Φυσικά οι Έλληνες. Ο νέος βασιλιάς είναι πολύ πιο οικείο και στενό πρόσωπο για τη χώρα μας. Ο ίδιος από παλαιότερα επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τρέχει «αίμα ελληνικό στις φλέβες του». Αγαπά τις ελληνικές ρίζες του, σε αντίθεση με τον πατέρα του, Φίλιππο, που εξαιτίας της περιπέτειας της βασιλικής οικογένειας στη χώρα μας στα χρόνια του Μεσοπολέμου οι σχέσεις του με την Ελλάδα και τους Έλληνες ήταν από απόμακρες μέχρι ψυχρές. Γεγονός που επηρέασε άμεσα και τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η πραγματικότητα αυτή δεν επηρέασε ούτε επηρεάζει τον νέο Άγγλο βα- σιλιά, που πάντα επισκεπτόταν την Ελλάδα, πολύ συχνά ανεπίσημα. Σε συγκεκριμένες συγκυρίες επίσημα. Πολύ συχνά αναδεικνύεται η σχέση και η πνευματική επαφή που έχει με το Άγιο Όρος, ο σεβασμός του για την Ορθοδοξία, αν και επικεφαλής εκ του αξιώματός του της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ, ενώ από το 1964 επισκέφθηκε πολλές φορές ανεπίσημα την Ελλάδα, σχεδόν κάθε χρόνο για διακοπές, φιλοξενούμενος σε σκάφη Ελλήνων εφοπλιστών ή προσκυνηματικά στον Άθω, άφησε έντονες εντυπώσεις και σε όλες τις επίσημες παρουσίες του στη χώρα μας. Εν αρχή το 1998, επίσημος προσκεκλημένος τού τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, και με αφορμή ένα φεστιβάλ πολιτισμού «Βρετανία και Ελλάδα» στο Μέγαρο Μουσικής, 14 μόλις μήνες μετά τον θάνατο της Νταϊάνα. Σημαντική επίσκεψη όμως του νέου βασιλιά, πρίγκιπα της Ουαλίας τότε, συνοδευόμενου από την αγαπη- μένη του δούκισσα της Κορνουάλης, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου από σήμερα, Καμίλα, ήταν αυτή του 2018, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα στην Ελλάδα. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Π. Παυλόπουλος. Ο τρόπος που κινήθηκε στο επίσημο πρόγραμμά του ο πρίγκιπας και η σύζυγός του, αλλά πολύ περισσότερο στις ανεπίσημες δράσεις του, εκείνη της βόλτας στην Ερμού, με τον καφέ χωρίς καλαμάκι ως ένδειξη οικολογικής ευαισθησίας, τα χαμόγελα και η επιφυλακτική ανεμελιά και στη συνέχεια η περιήγηση στην Κρήτη, η συμμετοχή του στον παραδοσιακό χορό, μια πράγματι ηλιόλουστη ημέρα, δημιούργησαν μια αίσθηση που δεν σβήνει στον χρόνο.

ΣΕ ΑΛΛΟ κλίμα, λόγω των συνθηκών και του τυπικού, αλλά εξίσου οικεία υπήρξε και η επίσημη παρουσία του στις εμβληματικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την εθνική επανάσταση στις 25 Μαρτίου 2021, επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, με Πρόεδρο Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και εκεί ο Κάρολος και η Καμίλα ξεχώρισαν. Ο διάδοχος με την ομιλία του και τις δηλώσεις του, η τότε δούκισσα με την άνετη και φυσικά εστέτ παρουσία της. Το νέο βασιλικό ζεύγος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ειδική σχέση με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ο Κάρολος έχει προσωπική σχέση τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Ο Κάρολος είναι ενεργός σε διάφορα ζητήματα, όπως η αναστήλωση του μοναστηριού που υπέστη σημαντικές φθορές από πυρκαγιά στο Όρος, οι συζητήσεις με τον κ. Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των θερινών ανακτόρων στο Τατόι, τα Ελγίνεια, οι ανεπίσημες συζητήσεις στο Μπάκινγχαμ. Είναι αυτές οι πολλές λεπτομέρειες που συνδέουν τους Έλληνες με το βασιλικό πλέον ζεύγος στη Βρετανία…

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή 6/5/2023