Απόψε μάλλον σε μια διαδικαστική εξέλιξη εκλογών οι Τούρκοι αποκτούν πρόεδρο. Τον ίδιο που έχουν εδώ και 20 χρόνια.

Εμείς οι Έλληνες σε μια επίσης περίπου, όπως τουλάχιστον φαντάζει, διαδικαστική εκλογή θα αποκτήσουμε πρωθυπουργό. Τον ίδιο που έχουμε από το καλοκαίρι του 2019, τέσσερα χρόνια πριν. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική φάση αλλά και διεθνή προσανατολισμό. Η Τουρκία σε διαδικασία πλήρους οικονομικής και προπάντων δημοσιονομικής απορρύθμισης, ενώ η Ελλάδα σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Στην Τουρκία κάνουν κρατήσεις στις σουίτες των μεγάλων ξενοδοχείων της Κωνσταντινούπολης τα «γεράκια» του ΔΝΤ και οι διαχειριστές των hedge funds. Στην Ελλάδα ήδη γράφουν τις αισιόδοξες εκθέσεις τους οι αναλυτές των διεθνών οίκων για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, χωρίς πολιτικό ρίσκο πλέον, με τους διαχειριστές των επενδυτικών funds με στρατηγικό ορίζοντα να ετοιμάζονται να έρθουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους έχοντας και αποσκευές με τα φθινοπωρινά κοστούμια τους για να παραμείνουν για δουλειά.

Στην Τουρκία ο «σουλτάνος» από το παλάτι του με τα 1.000 δωμάτια κοιτά σκεπτικός προς το βάθος της Ασίας και του Καυκάσου, υπολογίζοντας το κατά πόσο θα τύχει συνδρομής από την Κίνα και τη Ρωσία για να δομήσει τη 10η οικονομική δύναμη στον κόσμο, όπως έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του. Στην Ελλάδα από το άνετο διαμέρισμά του στον Λυκαβηττό ο πρωθυπουργός μελετά τις επόμενες κινήσεις του για να μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν ισχυρό εταίρο της Δύσης, με τη ματιά στις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα στιβαρά κτίρια της Ουάσινγκτον και τα παλάτια των Αράβων ή τα «δώματα» της Ιερουσαλήμ.

Έλληνες και Τούρκοι κοιτάζονται με καχυποψία αλλά και οικειότητα από τις απέναντι ακτές του Αιγαίου. Γιατί και οι παραδοσιακοί εχθροί κάπου έχουν συνηθίσει ο ένας τον άλλον. Ασία αυτοί, Ευρώπη εμείς. Ανατολή εκείνοι, Δύση εμείς. Αλλάχ εκείνοι, Χριστό εμείς. Ερντογάν εκείνοι, Μητσοτάκη εμείς. Την επόμενη τετραετία πολλά θα γίνουν ή θα συζητηθούν. Ο κόσμος αλλάζει. Διασπάται. Αναδιανέμεται. Κράτη και έθνη θα κερδίσουν ή θα χάσουν. Πατρίδες θα μεγαλώσουν ή θα αλλοτριωθούν. Αλλά Έλληνες και Τούρκοι έχουμε κάποια διαφορά να τελειώσουμε πριν από αυτά. Την κουβαλάμε από τον προηγούμενο αιώνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαδηλώνει τη διάθεση που έχει να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στη Λιθουανία τον Ιούλιο, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ίσως για μια αρχή διαλόγου. Αν υπάρχουν τα περιθώρια.

Αλλιώς τσάι και διπλωματική αβρότητα. Είναι μια κάποια αρχή…

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/5