Το Ισραήλ προσοµοιάζει το πλήγµα της 7ης Οκτωβρίου από τη «Χαµάς» µε την τροµοκρατική επίθεση από την επίσης παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέµβρης» στους θερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες του Μονάχου, τον Σεπτέµβριο του 1972. Τότε ένας πυρήνας οκτώ τροµοκρατών µπήκε στο Oλυµπιακό Χωριό και έθεσε σε οµηρία τους αθλητές του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής τους σκότωσαν δύο µέλη της αποστολής των Ισραηλινών προπονητών, παραγόντων και αθλητών. Στη συνέχεια υπήρξαν αδιέξοδες διαπραγµατεύσεις, προσπάθησε µε αποτυχηµένο επιχειρησιακά τρόπο να τους παγιδεύσει η γερµανική αστυνοµία στο αεροδρόµιο του Μονάχου, όπου τους είχαν υποσχεθεί ότι θα τους αφήσουν να φύγουν, οι Παλαιστίνιοι τροµοκράτες σκότωσαν τους εννέα οµήρους, ενώ σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών ένας Γερµανός αστυνοµικός και πέντε από τους οκτώ Παλαιστινίους. Τρεις από τους τροµοκράτες συνελήφθησαν από τις γερµανικές Αρχές και κρατούνταν στις φυλακές. Στις 29 Οκτωβρίου, περίπου έναν µήνα µετά, σηµειώθηκε αεροπειρατεία σε πτήση της Luft hansa στο δροµολόγιο ∆αµασκός - Φρανκφούρτη από τροµοκράτες του «Μαύρου Σεπτέµβρη», όπου, υπό την απειλή ότι θα τινάξουν στον αέρα το αεροπλάνο µε τους επιβάτες και το πλήρωµα, ζήτησαν την απελευθέρωση των τριών κρατούµενων Παλαιστινίων στη φυλακή για τη δολοφονία των Ισραηλινών αθλητών και παραγόντων στο Μόναχο. Στην προκειµένη περίπτωση, η τότε γερµανική κυβέρνηση υποχώρησε και τους απελευθέρωσε. Αυτοί οι τρεις κατέφυγαν στη Λιβύη του Καντάφι.

Η τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ, έδωσε εντολή στις µυστικές υπηρεσίες της χώρας, τη Μοσάντ, να τους βρει και να τους σκοτώσει. Ετσι και έγινε: Οι τρεις δραπέτες εξολοθρεύτηκαν τα επόµενα χρόνια. Η όλη επιχείρηση των ισραηλινών υπηρεσιών ονοµαζόταν «Οργή Θεού». Η τροµοκρατική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέµβρης» συγκροτήθηκε το 1970, ως παρακλάδι της «Φατάχ» του Γιάσερ Αραφάτ και της PLO. Το όνοµά της το πήρε από τις εξαιρετικές βιαιότητες στην Ιορδανία την ίδια εποχή, όταν οι «Φενταγίν» των Παλαιστινίων επιχείρησαν να ανατρέψουν τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας και να καταλάβουν τη χώρα. Ακολούθησαν βίαιες ένοπλες συγκρούσεις µε τις τακτικές ένοπλες δυνάµεις του κράτους, σφαγές και εκτοπισµός των Παλαιστινίων από την Ιορδανία. Ο «Μαύρος Σεπτέµβρης» δραστηριοποιήθηκε µέχρι το 1973, έµεινε στην Ιστορία για τις φονικές τροµοκρατικές του επιθέσεις, ενώ σωρεία στελεχών του σκοτώθηκαν από επιχειρήσεις αντι-τροµοκρατίας των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, σε διάφορες χώρες. Η «σφαγή», όπως χαρακτηρίσθηκε διεθνώς, των αθλητών του Ισραήλ στο Μόναχο έµεινε στην Ιστορία ως µια απολύτως ανοίκεια ενέργεια, πέραν των άλλων, και µε το πνεύµα των Ολυµπιακών Αγώνων και της εκεχειρίας.

Πάµε στο σήµερα και σε αυτά που συµβαίνουν ως «απόνερα» του πολέµου στη Γάζα. Ο Ρόνερ Μπαρ, επικεφαλής της Σιν Μπετ, µιας από τις πιο άρτιες και σκληροτράχηλες υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, κυκλοφόρησε ένα ηχογραφηµένο µήνυµα προς κάθε κατεύθυνση, µε πολύ σαφές περιεχόµενο, που συνάδει µε τη διακήρυξη του πρωθυπουργού Νετανιάχου, σύµφωνα µε την οποία στόχος είναι η πλήρης εξάλειψη της τροµοκρατικής οργάνωσης «Χαµάς» και της ηγεσίας της. Συγκεκριµένα, ο επικεφαλής της Σιν Μπετ ανέφερε µεταξύ άλλων: «Στη Γάζα, στη ∆υτική Οχθη, στον Λίβανο, στην Τουρκία, στο Κατάρ, όλους […] θα χρειασθούν µερικά χρόνια, αλλά θα είµαστε εκεί για να το κάνουµε. Το Υπουργικό Συµβούλιο έθεσε έναν στόχο για εµάς, να εξαλείψουµε τη “Χαµάς”. Και είµαστε αποφασισµένοι να το κάνουµε». Και κατέληξε µε την πολυσήµαντη φράση «Αυτό είναι το δικό µας Μόναχο». Είναι φανερό ότι η σηµερινή ηγεσία του Ισραήλ θα ακολουθήσει το µονοπάτι της εµβληµατικής πρωθυπουργού Γκόλντα Μέιρ στο πώς θα αντιµετωπίσει τη «Χαµάς» και τον άξονα της τζιχάντ.

Από την πλευρά της Τουρκίας η απάντηση υπήρξε σχεδόν άµεση και σε υψηλότατο επίπεδο, του ίδιου του προέδρου Ερντογάν. Οτι όποιος τολµήσει να επιχειρήσει δολοφονίες στελεχών της «Χαµάς» σε τουρκικό έδαφος θα έχει «σοβαρές συνέπειες». Σε παράλληλες, µάλιστα, δηλώσεις του µίλησε για τουρκική επιρροή στη Βαγδάτη, τη ∆αµασκό, την Ιερουσαλήµ, τη Γάζα και τη Βηρυτό. Μιλά, δηλαδή, για µια εξάπλωση της τζιχάντ σε Μεσοποταµία, Ιράκ - Συρία, Ισραήλ και Λίβανο. Ο άξονας της Τουρκίας και του Ιράν ανεβάζει το επίπεδο της έντασης, αλλά ουσιαστικά η Τουρκία έχει µπει σε έναν πόλεµο µυστικών υπηρεσιών µε το Ισραήλ στη βάση του µέλλοντος της ηγεσίας της «Χαµάς» που κατοικεί στο Κατάρ και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), συνδεόµενη µε άµεσο τρόπο τόσο µε τη «Μουσουλµανική Αδελφότητα», που έχει επίσης τη βάση της στην Τουρκία, όσο και µε τους «Φρουρούς της Επανάστασης», το καθεστωτικό δίκτυο καταπίεσης και τροµοκρατίας των Μουλάδων του Ιράν. Οι µυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας παραδοσιακά διατηρούσαν και επί εποχής του Χακάν Φιντάν, την τελευταία δεκαετία, σχέσεις συνεργασίας µε τις ισραηλινές µυστικές υπηρεσίες, που τις άφηναν να επιχειρούν χωρίς ιδιαίτερα «βέτο» επί τουρκικού εδάφους.

Αλλωστε, οι µυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT), από πλευράς τόσο δοµών όσο και οργάνωσης, στηρίζονταν στα πρότυπα και τα µοντέλα της Μοσάντ. Ενας πόλεµος τέτοιος, χωρίς µάλιστα χρονοδιάγραµµα λήξης και χωρίς αµάχους στο πεδίο, θα σηµάνει µια πολύ διαφορετική εποχή, που θα ακολουθήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα ουσιαστικά και θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον σηµερινό επικεφαλής, Ιµπραήµ Καλίν, αλλά και όλο το σύστηµα εξουσίας στην Τουρκία. Ακόµα και η συζήτηση περί παλαιστινιακού κράτους, εφόσον εξελιχθεί, δεν θα αφορά µόνον µια περιορισµένη περιοχή, αλλά στη γενική γεωπολιτική αντίληψη όλες τις περιοχές που θέτει στο τραπέζι η Αγκυρα, προκαλώντας την Ιερουσαλήµ και φυσικά την ίδρυση του Κουρδιστάν στη Μεσοποταµία.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 9/12