Υπάρχουν ορισµένες δηµοσκοπήσεις τα στοιχεία των οποίων πράγµατι είναι αξιοµνηµόνευτα ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις. Μία από αυτές είναι η τελευταία της εταιρείας MARC. Σε αυτήν διερευνώνται οι προθέσεις και οι τάσεις των πολιτών ως προς το ενδεχόµενο της άρσης της µονιµότητας των κρατικών υπαλλήλων. Τα αποτελέσµατα εξέπληξαν µε τον ριζοσπαστισµό που εκπέµπουν. Συνοπτικά το 76,2% των ερωτηθέντων συµφωνεί µε την κατάργηση της µονιµότητας στο ∆ηµόσιο. Από τους ίδιους τους µισθωτούς του ∆ηµοσίου το 64,5% συµφωνεί σε τέτοιου τύπου νοµοθετικές ρυθµίσεις. Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν στο θέµα της αξιολόγησης των κρατικών υπαλλήλων, που σε αντίθεση µε την κατάργηση της µονιµότητας βρίσκεται στην παρούσα φάση στις απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το 88% επί του συνόλου των ερωτηθέντων συµφωνεί µε τη διαδικασία της αξιολόγησης. Από τους ίδιους τους µισθωτούς στο ∆ηµόσιο που συµµετείχαν στην έρευνα το 78,7% συµφωνεί µε την αξιολόγησή τους και µόνον το 20,6% διαφωνεί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη δραστηριότητα προκειµένου να δοµήσει ένα νέο κεντρικό κράτος για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σε πολλά θέµατα που αποτέλεσαν ταµπού τις προηγούµενες δεκαετίες και έµειναν ανέγγιχτα από διαδοχικές και διαφορετικές κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς που δεν επιθυµούσαν από τη µία να «σπάσουν αυγά» και από την άλλη να χάσουν το προνόµιό τους να έχουν το κράτος και τους δηµοσίους υπαλλήλους κατά το δυνατόν κοµµατικό τους φέουδο, η διακυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αποφασιστικότητα για δοµικές αλλαγές. Εισαγωγή και πρόσληψη των κρατικών υπαλλήλων µέσω πανελλήνιου διαγωνισµού σε ετήσια βάση µε διοργάνωσή του από τον ΑΣΕΠ. Υποχρεωτική αξιολόγηση των κρατικών υπαλλήλων µε αντικειµενικά οριζόντια κριτήρια. Επιβολή ποινών σε όσους αρνούνται την αξιολόγηση ή και δεν πετυχαίνουν τους στόχους και την επιµέλεια στην εργασία που έχουν προσδιοριστεί. Είναι σαφές ότι τα στοιχεία της εν λόγω δηµοσκόπησης αποτελούν το καλύτερο κατευόδιο γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες.

Οι πολίτες είναι σαφές ότι προηγούνται στα ''θέλω'' τους (κατάργηση µονιµότητας στο ∆ηµόσιο και αξιολόγηση) σε σχέση µε τα κόµµατα και τις ηγεσίες της Αριστεράς

Οι πολίτες είναι σαφές ότι προηγούνται στα «θέλω» τους σε σχέση µε τα κόµµατα και τις ηγεσίες της αριστερής αντιπολίτευσης. Επιζητούν ισχυρό και συγκροτηµένο ∆ηµόσιο τόσο σε πρόσωπα, δοµές και ιεραρχίες όσο και στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Η κατάρρευση της προηγούµενης δεκαετίας και η περίοδος της ταπείνωσης και των εθνικών απωλειών των µνηµονίων έχουν συµβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας της πλειοψηφίας. Αυτό το έχει κατανοήσει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη και προσπαθεί βαθµηδόν να το υπηρετήσει και εξελίξει. Το ενδιαφέρον είναι ότι την τάση των καιρών την κατανοούν καλύτερα παλαίµαχοι και εξόχως έµπειροι πολιτικοί όπως, για παράδειγµα, ο Κ. Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ. Από τους πρωταγωνιστές τη δεκαετία του 1980 στην εµπέδωση του κοµµατικού κράτους των «πράσινων κλαδικών» και της αναξιοκρατίας, σήµερα τάσσεται δηµόσια υπέρ της κατάργησης της µονιµότητας. ∆εν το αντιλαµβάνονται, όµως, οι σηµερινές ηγεσίες στην αντιπολίτευση, ούτε φυσικά τα αποδοµηµένα από πλευράς αξιοπιστίας συνδικάτα.

Και µπορεί πολλοί αναλυτές να επικεντρώνονται στην απουσία αντιπολίτευσης ως αποτέλεσµα µιας στροφής της κοινωνίας προς τα δεξιά, αλλά η πραγµατικότητα είναι άλλη. Ο πολιτικός χώρος στα αριστερά της Νέας ∆ηµοκρατίας υφίσταται, αλλά κόµµατα και ηγεσίες να τον εκφράσουν δηµιουργικά και εξελικτικά όχι.

Προσφεύγοντας στα στοιχεία της ίδιας δηµοσκόπησης της MARC, αν προσθέσουµε τα ποσοστά των δυνάµεων που συγκεντρώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διασπάσεις του από το 2015 έχουµε ένα σύνολο µιας διεκδικητικής αξιωµατικής αντιπολίτευσης της τάξης του 28,9% έναντι του 30,6% που συγκεντρώνει στην παρούσα φάση η Νέα ∆ηµοκρατία. Συγκεκριµένα, Πλεύση Ελευθερίας (15,6 %), ΣΥΡΙΖΑ (6,2%), Κίνηµα ∆ηµοκρατίας (3,4%), ΜέΡΑ25 (2,6%), Νέα Αριστερά (1,1%). Αυτά πέραν του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 13,8% ή του ΚΚΕ µε 7,8%. Οι συνθήκες στη βάση της κοινωνίας δεν έχουν αλλάξει λοιπόν δραµατικά. Απλώς υφίσταται ένα κόµµα διακυβέρνησης, η αυτοδύναµη Νέα ∆ηµοκρατία υπό την ηγεσία Μητσοτάκη. Οι υπόλοιποι απλώς δεν µπορούν…

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή