Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεοπτικής συνέντευξής του επανέλαβε μια δήλωση που πολλές φορές έχει ακουστεί από το στόμα προκατόχων του ή υπουργών Οικονομικών των Μνημονίων.

Οτι σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί στο «ξέφωτο», συνδέοντας ως συνήθως την έξοδο στις διεθνείς αγορές με την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να διαχωρίσει το τώρα από το πριν, επιχειρηματολόγησε ότι σήμερα η Ελλάδα καταγράφει πλεόνασμα της τάξης του 4%, ενώ κάποτε κατέγραφε έλλειμμα της τάξης 10%-12%.

Εμπλεος αγανακτήσεως, ο μοιραίος για τους Ελληνες υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να απαντήσει στον κ. Τσίπρα και όχι μόνον, αφού άσκησε για παράδειγμα κριτική και στη ΝΔ ότι δεν ψήφιζε τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης δαπανών, ότι επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μέσα σε μια διετία, από το 2009 έως το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 10% περιορίσθηκε στο 2%.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι ο μόνος από τους μοιραίους υπουργούς Οικονομικών για την Ελλάδα που προφανώς εκτιμούν ότι ο χρόνος πλέον είναι αρκετός για να ξεχάσουν οι πολίτες και έτσι να επανακάμψουν στο προσκήνιο της πολιτικής και της Ιστορίας. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Χριστοδουλάκης προτρέπει η Ελλάδα να ενταχθεί πρώτη από όλες τις χώρες μετά το 2018 στο υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην «πρώτη ταχύτητα» της Ευρώπης!

Προφανώς θα ακουσθούν πολλά και διάφορα περισπούδαστα από πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος και ειδικά πρώην υπουργούς Οικονομικών - αναμένονται δηλώσεις και εκτιμήσεις οσονούπω και από Αλογοσκούφη ή Χαρδούβελη. Ας μην αγνοούν οι άνθρωποι αυτοί ότι μπορεί να έχουν διαφύγει των προσωπικών τους ευθυνών με μια χαλαρή «πολιτική αποστρατεία», αλλά αν δεν κρατήσουν τουλάχιστον τα προσχήματα ουσιαστικά προκαλούν την τύχη τους.

Για παράδειγμα, σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου αρκεί ένα ερώτημα. Αν το 2011 το έλλειμμα ήταν 2% και το πρόγραμμα των μνημονίων σωστό και εξυγιαντικό, γιατί το 2012 αντί η Ελλάδα να έχει επιστρέψει στις αγορές με εθνική κυριαρχία καταδικάσθηκε στο PSI του κ. Βενιζέλου και στην ένταξη του χρέους της στο Αγγλικό δίκαιο με δέσμευση της δημόσιας περιουσίας;