Ολίσθημα, κύριε Κοντονή!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είτε δεν γνωρίζει επαρκώς νομικά είτε ψεύδεται εντός του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είτε δεν γνωρίζει επαρκώς νομικά είτε ψεύδεται εντός του ελληνικού κοινοβουλίου. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η επιχειρηματολογία του υπέρ της τροπολογίας που έφερε προς ψήφιση το βράδυ της Τρίτης. Αυτή που δίνει την ευκαιρία σε όσους δικαιωθούν σε κάποια αστικού χαρακτήρα προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου να δικαιούνται αναψηλάφησης της υπόθεσής τους στα ελληνικά δικαστήρια που την έχουν κρίνει αρνητικά.
Η τροπολογία αποσύρθηκε επειδή οι ΑΝΕΛ αρνήθηκαν για λόγους τοποθέτησης να ψηφίσουν, ενώ η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) αρνήθηκαν να στηρίξουν για λόγους κομματικού συσχετισμού και όχι διαφωνίας επί της ουσίας.
Η τροπολογία στην ουσία είναι απολύτως «φωτογραφική». Αφορά μία και μόνο υπόθεση. Το δικαίωμα να νομιμοποιηθεί και να συγκροτηθεί σε σωματείο, στη βάση του ελληνικού νόμου, η «Τουρκική Ενωση Ξάνθης». Πρόκειται για επιχείρηση του τουρκικού προξενείου Θράκης και των μυστικών υπηρεσιών της γείτονος να οργανώσουν με θεσμικό τρόπο τον χαρακτηρισμό των μουσουλμάνων της Θράκης ως Τούρκων. Μια de jure αμφισβήτηση δηλαδή της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η τροπολογία δεν έρχεται για πρώτη φορά προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είχε κατατεθεί, με μεγάλη επιμονή και τότε, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη στην κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Τότε, μετά τις αντιρρήσεις και τα επιχειρήματα που υπήρξαν απέναντι στις σκοπιμότητες που έκρυβε, η ρύθμιση απεσύρθη και όλα αυτά τα χρόνια από το 2012 δεν επανακατατέθηκε.
Στην παρούσα φάση ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης με πρωτόγνωρα προκλητικό τρόπο προσπαθεί να αποσπάσει από το κοινοβούλιο θετική ψήφο με στρεβλά επιχειρήματα και πλήρως αντεθνική εμμονή. Στην περίπτωση που υπερψηφιστεί η τροπολογία, η ελληνική δικαιοσύνη δεν θα έχει την ευχέρεια, αν όχι πρωτόδικα, σε επίπεδο Εφετείου ή Αρείου Πάγου να μην ακολουθήσει το νομολογιακό προηγούμενο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Άρα η Ελλάδα θα επιτρέψει σωματείο τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Αντίθετα, εάν η Ελλάδα δεν δεχθεί την τροπολογία, δεν θα απομονωθεί σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού και η Γαλλία έχει αρνηθεί το δικαίωμα αναψηλάφησης για αστικές υποθέσεις εξαιτίας της Κορσικής. Ο κ. Κοντονής είναι απολύτως έκθετος…