Το λάθος της Νέας Δημοκρατίας
Η ιδιότυπα δομική αντιπολίτευση που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, με προφανή στόχο να βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας από τους πρώτους μήνες του 2017, δεν είχε αποτέλεσμα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρεί σε προγραμματικό συνέδριο θέσεων εντός ολίγων εβδομάδων. Αυτή είναι μία κίνηση ουσίας που μπορεί να διορθώσει μια μονοδιάστατα επιθετική στρατηγική που εφαρμόζει για εξόχως μακρύ χρονικό διάστημα. Η ιδιότυπα δομική αντιπολίτευση που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, με προφανή στόχο να βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας από τους πρώτους μήνες του 2017, δεν είχε αποτέλεσμα. Ή τουλάχιστον δεν επηρέασε σε τόσο σημαντικό βαθμό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποσταθεροποιηθεί ή να εμπλακεί με αδιέξοδο τρόπο στα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η απλοϊκή εμμονή της συνεχούς πίεσης για εκλογές από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εγκλώβισε το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια αντιπαράθεση συνθημάτων, υστερίας και ύβρεων απέναντι στην κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα κλισέ που χρησιμοποίησε η κεντροδεξιά για λιγότερο κράτος και περισσότερη επιχειρηματικότητα, με μόνη εγγύηση την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία και τον «μεσσιανισμό», ότι «αρκεί και μόνο να έρθουμε εμείς και να φύγουν αυτοί» για να λυθούν οι εμπλοκές των μνημονίων, δεν μπορούν από μόνα τους να πείσουν.
Η μόνη εναλλακτική επιλογή εξουσίας δεν δείχνει ότι έχει δουλέψει σε βάθος ένα όραμα, έναν «οδικό χάρτη» για μια επόμενη Ελλάδα. Το κεντρικό επιτελείο των συμβούλων και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ότι πάσχει από μια ιδιότυπη οίηση, με τον τρόπο που οργανώνει την αντιπολίτευση στον κυβερνητικό σχηματισμό. Μιλά με πολύ κοφτό τρόπο, που καταλήγει μη πειστικός ή κουραστικός με το πέρασμα του καιρού, στη βάση του «αλήθεια» και «ψέμα». Στην επανάληψη του «εμείς» και «αυτοί». Εκτιμούν στην Πειραιώς ότι έχουν ήδη κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά και «κυνηγούν» πλέον αποκλειστικά την αυτοδυναμία.
Οι δημοσκοπήσεις και η υπεροχή που προέβαλαν σε χρόνο πολύ μακρινό των εκλογών με διαφορές της τάξης των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε «θηλιά» όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Γιατί οι 20 μονάδες μπορούν να γίνουν 8 και τότε η ΝΔ θα πρέπει σε κρίσιμους χρόνους να εξηγεί γιατί «κλείνει η ψαλίδα». Είναι βέβαιον ότι η κεντροδεξιά θα πρέπει να δουλέψει πιο συγκροτημένα, αν δεν θέλει να βρεθεί να κυνηγά «ανεμόμυλους»…