Η διαφορά Μητσοτάκη με Καραμανλή
Η «κουρασμένη» Νέα Δημοκρατία είτε θα πετύχει συνολικά στη διακυβέρνηση είτε θα ακολουθήσει τον δρόμο του «μνημονιακού συνεταίρου» της. Του ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία, με ευθύγραμμες πολιτικές εξελίξεις, θα έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το καλοκαίρι του 2019. Αν όχι αυτοδύναμη, με συμμαχικό πλειοψηφικό σχήμα στο κοινοβούλιο. Άσχετα με τη δήλωση της βούλησης Ντάισελμπλουμ από την πλευρά των Βρυξελλών ή του Βερολίνου -στην οποία, δεν χρειάζεται και μεγάλη εμπειρία, συγκλίνουν Παρίσι και Ουάσιγκτον-, ο πιθανότερος χρόνος των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα είναι τον Μάιο του 2019. Ταυτόχρονα, δηλαδή, με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές.
Συγκλίνουσες πληροφορίες από αξιόπιστους κύκλους και «διαδρομές» της κεντροδεξιάς φέρουν τον σημερινό ηγετικό κύκλο της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται σε μια πολλαπλά δυσχερή «συγκατοίκηση» με βουλευτές και στελέχη του κλίματος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Χωρίς φυσικά ο πρώην πρωθυπουργός να δείχνει να εμπλέκεται ή να ενθαρρύνει τέτοιου τύπου εντάσεις. Πολλοί μάλιστα εικάζουν, προφανώς βάσιμα, ότι το επόμενο αρκετά μακρύ μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα κυριαρχηθεί από έντονες αναταράξεις. Όχι μόνο γιατί το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο ευνοϊκό ως προς το περιβάλλον των υποχρεώσεων των μνημονίων ή γιατί η «ψαλίδα» των δημοσκοπήσεων θα συρρικνωθεί σε μονοψήφιες διαφορές. Αλλά κυρίαρχα γιατί υφίσταται ένας δομικός διχασμός ανάμεσα στους «κοινωνιστές» της σχολής Καραμανλή και τους «νεοφιλελευθέρους» της ηγεσίας Μητσοτάκη.
Πέρα από εγωισμούς και μικροσυμφέροντα σε προσωπικό επίπεδο, ο διχασμός δεν έχει βάση. Οι συνθήκες και οι προκλήσεις της περιόδου Καραμανλή 1997-2004 στην αντιπολίτευση, 2004-2009 στη διακυβέρνηση και τα ζητούμενα από την κεντροδεξιά την περίοδο 2019-2023, που πιθανότατα θα αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση -σε φυσιολογικές συνθήκες και όχι για διαχείριση κρίσης εντός μνημονίων, όπως στην περίοδο της πρωθυπουργίας Σαμαρά- δεν συσχετίζονται. Η Νέα Δημοκρατία πριν από 20 χρόνια υποσχέθηκε την «επανίδρυση του κράτους» και δεν τα κατάφερε. Τώρα υπό τον Κ. Μητσοτάκη μιλά για ένα «new deal» επιχειρηματικότητας και επενδύσεων στην Ελλάδα. Μόνη σχέση με το τότε η ευρωζώνη. Το κράτος στην εποχή του «όχλου» των social media νομοτελειακά θα μετασχηματιστεί σε ψηφιακό. Τουτέστιν, είτε η «κουρασμένη» Νέα Δημοκρατία θα πετύχει συνολικά στη διακυβέρνηση είτε θα ακολουθήσει τον δρόμο του «μνημονιακού συνεταίρου» της. Του ΠΑΣΟΚ…