Ενδεχομένως εξαιτίας της πολύχρονης διαπραγμάτευσης από άνιση θέση με τους ευρωπαίους πιστωτές της και το ΔΝΤ μετά την χρεοκοπία και τις συνεχείς ταπεινώσεις που εδέχθησαν διαφορετικές ως προς την σύνθεση , αλλά και τον προσανατολισμό και την διατυπωμένη στρατηγική τους κυβερνήσεις , το εγχώριο κομματικό σύστημα έχει απολέσει το κριτήριο της αξιοπρέπειας.

Εντυπωσιάζει απολύτως δυσάρεστα το γεγονός των όσων έχουν συμβεί για παράδειγμα μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι συναντήσεις ήταν κατά μόνας και διαδοχικές . Οι διαρροές που ακολούθησαν και η προσπάθεια για μικροκομματικούς λόγους , αλλά και για προσωπικά πολιτικά παίγνια παραγόντων του συστήματος στην Ελλάδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων , πέρα από ένα ξεπερασμένο και παράλογο «blame game” αποδόμησαν πλήρως την εικόνα της χώρας.

Είναι εξόχως υποτιμητικό για τους Έλληνες το σύστημα διακυβέρνησης της FYROM και το ατελές εκ των πραγμάτων θεσμικό της πλαίσιο να εκπέμπει μετά το πολύωρο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που συγκαλέσθηκε από τον πρωθυπουργό Ζάεφ , πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και κύρος από τις αντίστοιχες διαβουλεύσεις στην Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι μιλάμε για την υπόθεση του ονόματος και τις εθνότητες των Σκοπίων , το πλέον περιφερειακό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην παρούσα κρίσιμη περίοδο . Γιατί εάν στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει τέτοια ένταση και «απορρύθμιση» τι θα πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες αλλά και ο διεθνής παράγων ή η Ευρώπη από την Ελλάδα στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία ή τυχόν θερμή σύγκρουση με την Τουρκία ή την διαπραγμάτευση μετά τον Αύγουστο για το χρέος και το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή στην «κανονικότητα»; Ας μην αγνοούνται οι ανησυχίες του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Πάυατ για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Οι σταθερές που νομίζει πως διατηρεί το πολιτικό πλαίσιο της χώρας μας , κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο διεθνές σύστημα από την συμμετοχή μας στην Ένωση της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ δεν είναι «πανάκεια». Η Ελλάδα έχει δυνατότητες και διακριτή γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία , αλλά δεν έχει την πολυτέλεια μιας επιπόλαιας και διχαστικής στο εσωτερικό της πολιτικής.

Η απουσία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και υπηρεσιών πληροφοριών «βαθέως κράτους» ή η απώλεια βασικής θεσμικής συνεννόησης των κομμάτων μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη περιπέτεια και να καταλήξει σε μια νέα ιστορική εθνική ήττα .

Αρνητικές νέες εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο , μετά την υποτέλεια στην χρεοκοπία δεν θα γίνουν ανεκτές από τον Λαό. Αυτό έχει γίνει ορατό πριν ακόμη το επερχόμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η οργή θα είναι «τυφλή» εναντίον των πολιτικών , οικονομικών, τραπεζικών , δικαστικών και διοικητικών παραγόντων της διακυβέρνησης και πολύ δύσκολα πλέον , χωρίς δραματικές θεσμικές εξελίξεις και ανατροπές , θα επανέλθει η τάξη και η ασφάλεια στην περίπτωση της αποσταθεροποίησης .

Πολλοί από τους πολιτικούς ερίζουν για τον χρόνο των εκλογών. Εάν αυτές κριθούν αναγκαίες θα πρέπει να διενεργηθούν εντός της Άνοιξης . Να προκηρυχθούν δηλαδή σχεδόν άμεσα. Διαφορετικά θα πρέπει να υπάρξει ηρεμία για ένα χρόνο . Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τόσο μικροπολιτική και διχασμό στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνική δομή. Ο εθνικός έλεγχος θα πρέπει να ανακτηθεί και να ασκηθεί με ψυχραιμία και υπευθυνότητα στο μεσοδιάστημα- μετά τον Αύγουστο 2018 μέχρι τον Μάιο 2019- από το σύνολο του συστήματος διακυβέρνησης.

Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σημαντικές εσωτερικές αναταράξεις. Το μήνυμα των συλλαλητηρίων σαφές και ευδιάκριτο . Οι Έλληνες επιζητούν και δικαιούνται ηγεσία αποφασιστική . Διακυβέρνηση συγκροτημένη και θαρραλέα. Προπάντων νίκες στην διπλωματία και την οικονομία που θα οδηγήσουν σε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

Κυρίαρχα οι Έλληνες αλλά και οι διεθνείς «παίκτες» απαιτούν σοβαρότητα !