Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, συνεχάρη τον Εμμανουέλ Μακρόν –το ρεύμα του οποίου, επιβεβαιώθηκε εκ του αποτελέσματος- και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον β’ γύρο. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, διεμήνυσε επίσης, δια του εκπροσώπου της, καλή επιτυχία στον «κεντρώο» (όπως τον χαρακτηρίζουν) υποψήφιο. Οι ισχυροί της ΕΕ δεν κρύβουν την ανακούφισή τους για τη διαβλεπόμενη επικράτηση του νεαρού πολιτικού, που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα για μία επικίνδυνη αντισυστημική ψήφο.

Η αλήθεια είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δεν πρέπει να κοιμούνταν ήσυχοι τα προηγούμενα βράδια. Οι αναλυτές άλλωστε, μέχρι πρότινος, δεν απέκλειαν η «πιο απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση» των τελευταίων χρόνων στη Γαλλία να «δώσει» στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 7 Μαϊου, προβάδισμα ακόμη και σε δύο αντισυστημικούς υποψηφίους (τη Λεπέν και τον αριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν). Υποψήφιους σταθερά προσηλωμένους στην γαλλική προοπτική εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, μια προοπτική που αποτελεί ανάθεμα για την Ευρώπη στην εποχή που έχουν ήδη κινητοποιηθεί (ακόμη και αν πήραν «παράταση» μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου), οι διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ευτυχώς, όμως, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, «επιβεβαιώθηκαν» οι δημοσκόποι. Εκείνοι που προέβλεπαν πως το δίδυμο της αντισυστημικής Λεπέν με τον «συστημικό» Μακρόν θα επικρατήσει στα τελικά αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, η επικράτηση του πρώην υπουργού Οικονομίας του Ολάντ –που συνδέει το νεοφιλελευθερισμό με τον σοσιαλισμό- δεν αποδεικνύει πως ...όλα βαίνουν καλώς στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που γράφουν πως ο Μακρόν επιχειρεί έστω, μία «επανάσταση στο κέντρο». Αυτό τουλάχιστον θέλουν να πιστεύουν οι οπαδοί του, γράφουν, που επιθυμούν μία ανανέωση της πολιτικής σκέψης από τον ξοφλημένο (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή στη Γαλλία) δικομματισμό. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα, παρομοιάζουν τις προτάσεις του με τον πάλαι ποτέ «Τρίτο Δρόμο» του Τόνι Μπλερ. Σπεύδοντας να δουν στον πρόεδρο Τριντό του Καναδά, τον αποκαθηλεμώνο Ρέντσι της Ιταλίας και τον Μακρόν στη Γαλλία, μία αναβίωση των Μπλερ, Κλίντον και Σρέντερ (!) Μένει να φανεί αν η προοπτική που προσφέρει ο Μακρόν –ειδικά με αυτούς τους παραλληλισμούς- αποτελεί πραγματική «επανάσταση». Σίγουρα πάντως και οι αγορές θα δεχθούν το αποτέλεσμα με «ανακούφιση».

Το επόμενο ερώτημα είναι ποιά ποσοστά θα καταγράψει η αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, Μαρίν Λεπέν, που δεν δίστασε να αποκηρύξει για ακόμη μία φορά την «παγκοσμιοποίηση» (συμπτωματικά, εκείνην που οραματιζόταν ο Τρίτος Δρόμος). Μόνος μεταξύ των συνυποψηφίων της, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δεν έδωσε γραμμή στους ψηφοφόρους του –εμφανώς τουλάχιστον- για την κάλπη του δεύτερου γύρου. Κάποιοι μάλιστα, δεν δίστασαν να προδιαγράψουν για τις 7 Μαϊου μία κάποια ρεβάνς (παρότι αμφίβολη) της αντισυστημικότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα δύο αλλοτινά «μεγάλα» κόμματα, οι Σοσιαλιστές και οι δεξιοί (αναβαπτισμένοι προς το αμερικανικότερον Ρεπουμπλικανοί), που καλούνται να κάνουν μέσα στο επόμενο διάστημα, το λιγότερο μία γενναία ενδοσκόπηση.

---------------------------------------------- 

H Μυρτώ Μπούτση είναι αρχισυντάκτρια Διεθνών Ειδήσεων στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου».