Ένα από τα ερωτηματικά που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις ευρωεκλογές είνια πόσες έδρες θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ώστε να διαθέτει μία ισχυρή αυτοδυναμία. Οι απορίες αυτές, βεβαίως, προκαλούνται από το εκλογικό σύστημα και τους διαφορετικούς συσχετισμούς που δημιουργεί η πιθανότητα της παρουσίας πέντε κομμάτων στη Βουλή, σε συνάρτηση και προς το σύνολο των ψήφων που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα κατορθώσουν να μπουν στη Βουλή.

Μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι περισσότερες πιθανότητες έχει μία πεντακομματική ή το πολύ εξακομματική Βουλή. Για συγκεκριμένους λόγους.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ξεφύγει από την κρίση, η κακή εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης είναι τέτοια που αποτρέπει την κοινωνία να ακολουθήσει μία παράδοση. Και η παράδοση αυτή, επιβεβαιωμένη από την πολιτική ιστορία, είναι ότι σε περιόδους κρίσεων παρατηρείται μία τάση συσπείρωσης περί την κυβέρνηση που κυβερνά, διότι αποκρούεται στη συνείδηση του ψηφοφόρου οποιαδήποτε προοπτική ακυβερνησίας. Ή μη ισχυρής κυβέρνησης.
Ακόμη και αυτήν την παράδοση κατόρθωσε να την ανατρέψουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Έτσι η απόκρουση της πιθανότητας ακυβερνησίας και η ανάγκη ισχυρής διακυβέρνησης εναποτέθηκε ως ευθύνη, από την ελληνική κοινωνία, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι, βεβαίως σε ένα αποτυχημένο κυβερνών κόμμα.
Την τάση αυτή την επιβεβαιώνουν:

(α) η υπεροχή της ΝΔ στο ερώτημα ποιου κόμματος η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει καλύτερα τα τρέχοντα προβλήματα
(β) Η εκτίμηση ότι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έτσι απαντάει η κοινή γνώμη στα σχετικά ερωτήματα και, μάλιστα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μεταξύ αυτών που απαντούν έτσι υπέρ της ΝΔ και τους αρχηγού της είναι και πολλοί που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ομολόγησε ότι η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ στο 36% δεν οφείλεται σε αριστερούς ψηφοφόρους γιατί δεν έγιναν όλοι αριστεροί από την μια μέρα στην άλλη.
Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν και κάτι άλλο. Κυρίως δε η ανάγκη που καταλαβαίνει ο κόσμος για κυβερνητική σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση. Οτι, έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει σημαντικός περιορισμός των αναποφάσιστων, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις έχουν δηλώσει μάλιστα ότι προτιμούν μία αυτοδυναμία της ΝΔ!