ΣΤΟ XΘΕΣΙΝΟ μας σημείωμα αναφέραμε ότι Αίγυπτος και Ιορδανία αρνούνται να πάρουν στα εδάφη τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Μάλλον κάτι ξέρουν και έχουν προφανώς εμπειρία από το παρελθόν. Ποια εμπειρία; Μα όταν συνέβη αυτή η μετανάστευση, με αφορμή άλλα γεγονότα, και η Ιορδανία και ο Λίβανος δέχτηκαν τους Παλαιστίνιους, η μεν πρώτη κόντεψε να διαλυθεί εξαιτίας τους, ενώ ο Λίβανος διελύθη. Λόγω των Παλαιστινίων.

ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ με τα στοιχεία που αφορούν την Ιορδανία. Η χώρα αυτή είχε ήδη πληθυσμό παλαιστινιακής καταγωγής. Ο πληθυσμός αυτός αυξήθηκε με τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Ιορδανία μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών, όπως αποκλήθηκε ο Πόλεμος το 1967 μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του, δηλαδή την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Συρία.

Βεβαίως, ο αυξημένος παλαιστινιακός πληθυσμός της Ιορδανίας δεν κάθισε στ’ αυγά του, καθώς είχαν εισχωρήσει σε αυτόν οι Φενταγίν της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Άρχισαν λοιπόν να επιδίδονται σε τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος αυτών που τους φιλοξενούσαν. Ας μην ξεχνάμε ότι έκαναν και δύο δολοφονικές απόπειρες κατά του ίδιου του βασιλιά Χουσεΐν. Ο οποίος αποφάσισε να ξεμπερδέψει μια και καλή με αυτούς. Συγκρούστηκε με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τους μαχητές της, τους Φενταγίν, που είχαν μεταφέρει τις βάσεις τους στην Ιορδανία και είχαν γίνει κράτος εν κράτει.

Τελικά, κατόρθωσε ο ιορδανικός στρατός να εξουδετερώσει τους Φενταγίν και είναι χαρακτηριστικό ότι 2.000 μέλη της οργάνωσης παραδόθηκαν. Αυτές οι συγκρούσεις ήταν ο Μαύρος Σεπτέμβρης, που θεωρείται και η μεγαλύτερη σφαγή Παλαιστινίων από Άραβες. Όσοι εγκατέλειψαν την Ιορδανία πήγαν στον Λίβανο που, όπως προαναφέρθηκε, τον ρήμαξαν. Και γιατί διαλύθηκε ο Λίβανος; Διότι οι «φιλοξενούμενοι» προκάλεσαν εμφύλιο που διήρκεσε καμιά εικοσαριά χρόνια. ΑΥΤΑ τα ιστορικά στοιχεία είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν την άρνηση των Σίσι και Αμπντάλα να δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες στα εδάφη τους. Τόσο η άρνηση αυτή όσο και η εμπειρία στην οποία βασίζεται αποτελούν ικανά στοιχεία για να αποτραπούν η είσοδος και η εγκατάσταση Παλαιστινίων στη χώρα μας. Ήδη θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε άλλον ένα υβριδικό πόλεμο από τον Ερντογάν, ο οποίος έχει ταχθεί απροκάλυπτα υπέρ της Χαμάς και ήδη συνεχίζει να μας στέλνει παράνομους, οι οποίοι φιλοξενούνται στις γνωστές δομές και μαζί με τους άλλους εκεί ζητωκραυγάζουν για τη Χαμάς.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την 1η/11/2023