Την περασμένη Παρασκευή γιορτάστηκε -όπως κατ’ έτος ούτω κι εφέτος- η επέτειος του Πολυτεχνείου. Συμπληρώθηκαν ήδη 50 χρόνια από τότε. Και δεν λες πάντως λες και ήταν χθες -ευτυχώς- καθώς η δικτατορία ήταν στην εξουσία, έστω και ψυχορραγούσα. Δυστυχώς, όμως, είναι ένας ετήσιος εορτασμός που δεν θα έπρεπε να απασχολεί κάθε χρόνο και τις κυβερνήσεις και τα κόμματα αλλά κυρίως την Αστυνομία και τα ΜΜΕ για να περιγράψουν τι πρόκειται να συμβεί.

Ως και αν στους εορτασμούς επετείων πρέπει σώνει και καλά να συμβαίνει και κάτι άγριο. Για τις εκδηλώσεις αυτές που θα έπρεπε να είχαν τα στοιχεία της εθνικής συλλογικότητας, τον ρόλο του «οικοδεσπότη» μονοπωλεί ακόμη συγκεκριμένη ιδεολογία. Και το έχει επιτύχει, διότι εκμεταλλεύτηκε ένα πρόσφορο κλίμα, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, αλλά και τις παράλογες ενοχές της λεγόμενης Δεξιάς για τη νίκη της στον Εμφύλιο. Με αποτέλεσμα πολλοί να λησμονήσουν ότι δεν είχαν συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες μόνο οι ηγέτες της Αριστεράς, αλλά και ο Κανελλόπουλος και ο Ράλλης.

Την 17η Νοέμβρη πολλοί καπηλεύτηκαν. Ακόμη και οι τρομοκράτες. Για να μην πούμε για το τι δουλειά είχαν κάθε φορά να παρεισφρέουν στις πορείες κουκουλοφόροι; Καλώς ή κακώς, υπάρχουν πικρές αλήθειες. Λ.χ. την εξέγερση των φοιτητών, που ήταν μία έντονη όσο και ηρωική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της δικτατορίας, την ανήγαγε σε έπος η ίδια η χούντα που εγκληματικά αλλά και εξίσου ανόητα κατέβασε τανκς και στρατό και άρχισε να πυροβολεί κόσμο! Αλλά τι να περιμένεις από συνταγματάρχες που, αν και στρατιωτικοί, διέλυσαν τον Στρατό!!! Ή μήπως δεν χτίστηκαν πολιτικές καριέρες με προσόν την «ταυτότητα» της γενιάς του Πολυτεχνείου;

Παραβλέποντας τους πραγματικούς πολιτικούς λόγους πτώσης της δικτατορίας που έχουν στοιχίσει τη διχοτόμηση της Κύπρου, ακούσαμε σε σχετικές επετειακές εκπομπές από πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής ότι τους καταγγέλλουν τα παιδιά τους με το επιχείρημα: «Τι κάνατε; Τελικά βλέπετε τι μας παραδώσατε»; Και οι πατεράδες σήμερα, πρωταγωνιστές τότε, απαντούν: Μα εμείς δεν κυβερνήσαμε! Λάθος και ψεύδος μέγα. Κυβέρνησαν και παρακυβέρνησαν, σε σημείο ώστε να αληθεύει ή σχεδόν να αληθεύει η ειρωνεία που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο και που ερμηνεύει ως εξής το σύνθημα της εποχής: «Η γενιά του Πολυτεχνείου το ΨΩΜΙ το κράτησε για πάρτη της. Την ΠΑΙΔΕΙΑ την αγνόησε εντελώς. Και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μάλλον εννοούσε την Αρβανιτάκη»!!!

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 20/11