ΔΙΑΒΑΣΑ ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό, σε κυριακάτικη έκδοση έγκυρης και παραδοσιακής εφημερίδας, για τους τσιγγάνους. Τους εν Ελλάδι Ρομά, όπως έχει καθιερωθεί να τους αποκαλούμε.

Περιγραφόταν στο οδοιπορικό η έλλειψη, διαχρονικά, πλαισίου ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία. Αν θέλαμε να εκτιμήσουμε με ποσοστά τον ενδιαφέρον αυτής της συγκεκριμένης ράτσας να ενσωματωθεί, θα διαπιστώναμε ότι η συντριπτική πλειονότητα γουστάρει αυτό που κάνει τώρα. Την επίδοση στην παραβατικότητα. Αν έχει βρεθεί κανείς σε δικαστήρια, θα δει ότι μεταξύ αυτών που πρόκειται να περάσουν από δίκη υπερτερούν οι τσιγγάνοι. Αλλά και όσοι δεν καταφεύγουν σε ποινικά αδικήματα και πάλι έχουν συμπεριφορά που απάδει προς τους κοινωνικούς κανόνες που ισχύουν.

Πόσες φορές δεν τους έχουμε δει να ψάχνουν σε κάδους ανακύκλωσης και, αφού βρουν ή δεν βρουν αυτό που θα μπορούσαν να πουλήσουν ή να το εκμεταλλευθούν με τον τρόπο που ξέρουν, να αφήνουν στο πεζοδρόμιο το περιεχόμενο των κάδων. Μία ένδειξη ότι είναι συνηθισμένοι στη βρομιά και αυτό δεν έχει να κάνει με το τι έχει κάνει ή δεν έχει κάνει η πολιτεία γι’ αυτούς. Είναι απλώς η νοοτροπία της συγκεκριμένης ράτσας. Θα το αποκαλούσαν οι παλαιότεροι γυφτιά. Κανείς δεν εμπόδισε τις οικογένειες των αθιγγάνων να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο. Όπως επίσης δεν είναι η πολιτεία που τους εξαναγκάζει να παντρεύονται από τα 12 και να γεννοβολάνε και μετά να μην καταφέρνουν να θρέψουν τόσα στόματα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην παραβατικότητα για την εύκολη ανεύρεση εσόδων.

Μπορεί κάποιοι να προβάλλουν το αντεπιχείρημα ότι δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά γιατί είναι Ρομά. Προφανώς, αυτό μπορεί να ισχύει. Αλλά και μόνο η παράδοση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ατόμων από τη συγκεκριμένη φυλή σε ποινικές επιδόσεις είναι αρκετή για να αποθαρρύνει έναν εργοδότη να προσλάβει κάποιον που δεν ξέρει αν θα τον κλέψει ή δεν ξέρω τι άλλο θα του κάνει. Καλώς ή κακώς -κακώς θα πούμε- δεν βρίσκεις τύπους σαν τον Κώστα Χατζή και τον Μανώλη Αγγελόπουλο! Και όσο συνεχίζουν να φυλάνε άβατα στις περιοχές που έχουν δημιουργήσει, γιατί ξέρουν ότι μέσα στις περιοχές αυτές θα βρεθούν όλα όσα δεν βρίσκονται στα δικά μας σπίτια, τόσο η λοιπή κοινωνία θα είναι κουμπωμένη απέναντί τους.

Η ευθύνη για όσα συμβαίνουν με πρωταγωνιστές Ρομά δεν είναι δική μας. Αλλά αποκλειστικά αυτών των ίδιων...

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 1/12