ΑΛΛΟΣ για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη / κι άλλος στις Σπέτσες τα στενά, αίμα και δάκρυα πίνει...

Αυτό το άσμα το πένθιμο αλλά ηρωικό ακούστηκε μέχρι την Κόστα, απέναντι, γιατί όπως λέει -παρεφθαρμένος- και ένας οπαδικός ποδοσφαιρικός ύμνος, «σύναξη μεγάλη δεν υπάρχει άλλη». Βεβαίως, τινές άλλοι, παραφράζοντας ένα γνωστό νησιώτικο τραγούδι, τη Σαμιώτισσα, ακούστηκαν μέχρι την Κόστα να τραγουδούν «Σπετσιώτισσα, Σπετσιώτισσα, μη μας εγκαταλείπεις / γιατί, αν δεν εμφανιστείς, σίγουρα θα μας λείπεις. Όπως έχετε αντιληφθεί, όσοι παρακολουθείτε πιστά τις εξελίξεις, η πολιτική προσλαμβάνει και έναν αέρα τουριστικόν, πράγμα απολύτως σωστό, αφού (α) είμαστε μια κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα, με ηλιοφάνεια και μεγάλη ακτογραμμή, (β) πρέπει να αναδείξουμε τις φυσικές καλλονές της χώρας και μεγαλύτερη διαφημιστική προώθηση δεν επιτυγχάνεται από μια σύναξη προσωπικοτήτων, έστω και εγχώριων, σε κάποιο μέρος του οποίου την τουριστική ανάπτυξη θέλουμε να ενισχύσουμε, (γ) μια σύναξη σε ένα νησί έχει και άλλα οφέλη, ειδικώς μέρες που είναι ηλιόλουστες που προσφέρονται για βουτιές ή έστω για ηλιοθεραπεία.

Για ένα καλό χειμωνιάτικο μαύρισμα, που, όπως λένε οι ειδικοί, παραμένει πολλούς μήνες, ώστε να περνάνε απαρατήρητοι όσοι «μαυριστούν» στις κάλπες. Ασφαλώς και το ωραίο νησί των Σπετσών, που πολλά έχει συνεισφέρει στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα για όσους συνέρχονται εκεί. Και ο συμβολισμός είναι η ανεξαρτησία από αριστερές αγκυλώσεις, που ενδεχομένως προδιαθέτουν για δεξιές στροφές, που είναι και της μόδας. Ασχέτως βέβαια που τα δεξιά θεωρεία είναι κατηλειμμένα.

Η πρωτοποριακή ιδέα μιας κομματικής συγκέντρωσης σε ένα νησί μπορεί να κατεβάζει και φρέσκες ιδέες. Όμως, ας έχουμε υπόψιν ότι δεν προσφέρονται όλα τα νησιά σε όλα τα κόμματα, όταν μάλιστα δημιουργούν και συνειρμούς δυσάρεστους. Δεν θα ηδυνάμην να φανταστώ λ.χ. κομμουνιστάς να συνέρχονται στο Long Island, δηλαδή στη Μακρόνησο ή στον Αϊ-Στράτη, μεγάλη του η χάρη. Για τα δε αστικά κόμματα, όπως λ.χ. η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει πληθώρα νησιών έτοιμων να φιλοξενήσουν συνάξεις προς προβληματισμόν. Να, για παράδειγμα, το μασάζ που έγινε στους νεοδημοκράτες βουλευτές για το επίκαιρο θέμα θα μπορούσε να διεξαχθεί στη… Μύκονο. Ποιο το θέμα; Μα η κινηματογραφική ταινία «Ένας γάμος και μία κηδεία».

Για το ΠΑΣΟΚ ο κατάλληλος νησιωτικός χώρος είναι το Καστελόριζο. Για να θυμηθούμε τις καλές εκείνες μέρες που βάλαμε κεχαγιά στο κεφάλι μας…

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 22/1