Στο χθεσινό σημείωμα σας ενημέρωνα για την πολιτική αναταραχή που είχε ξεσπάσει σε αφρικανική χώρα με αφορμή τα όσα συνέβαιναν σε ένα κόμμα εξουσίας εκεί. Λες και έχει πέσει φυλλοξήρα πληροφορήθηκα ότι και σε έναν ντόπιο δήμο μας, τον Δήμο Άνω Πετρομαγούλας, έχει γίνει το «έλα να δεις» σε δημοτική παράταξη που διεκδικεί μάλιστα -όχι με ιδιαίτερες αξιώσεις- να πάρει πάλι τον δήμο.

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης με τίτλο «ΤΑΣΟ» -δηλαδή «Τα σαρώνουμε όλα»- είναι ο Μπαουλάκης. Έχουν αρχίσει όμως κάποιοι από την παράταξή του να θεωρούν ότι δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει νίκη, γιατί είναι και ολίγον ιδιόρρυθμος. Επειδή ήταν «γκασταρμπάιτερ» στη Γερμανία πριν έλθει στην Άνω Πετρομαγούλα- αλλά όχι οξυγονοκολλητής, στέλεχος της Μπούντεσμπανκ ήταν- στο πρόγραμμά του θέλει να εκσυγχρονίσει την παράταξη, να εκδώσει μετοχές του ΤΑΣΟ και να τις ρίξει στο χρηματιστήριο της Γερμανίας.

Ξεσηκώθηκαν, τα μέλη με πρώτη και καλύτερη κάποια κυρία Νεομπίλλη, που θέλει και αυτή να διεκδικήσει με τον ΤΑΣΟ τον δήμο. Σε κάθε συνάθροιση, για να συζητήσουν τα προβλήματα, γίνεται της κακομοίρας. Κάποιοι πρότειναν να φωνάξουν τον Μπέο να επιβάλει την τάξη, αλλά επειδή έχουν στην παράταξη και κάποιους έγχρωμους μετανάστες, το ξανασκέφτηκαν. Άσε καλύτερα, είπαν, μην αρχίσει και τους αποκαλεί μαϊμούδες.

Εκεί λοιπόν που προβληματίζονταν τι να γίνει, εμφανίζεται στην πλατεία του χωριού ο παλιός δήμαρχος που προερχόταν από το ΤΑΣΟ, ο Μπιρίμπας, πάνω σε τρακτέρ! Και άρχισε να πετάει τρικάκια που έλεγαν ότι πρέπει να ξαναγίνει εκλογή του επικεφαλής της παράταξης.

Ένα άλλο μέλος, ονόματι Διάκονος, θυμήθηκε το ΠΑΣΟΚ και τον Λαλιώτη, που έλεγε σε ένα συνέδριο του κόμματος, «εσύ, Κώστα Σημίτη, στην πρωθυπουργία κι εσύ, Άκη (Τσοχατζόπουλε), πρόεδρος του κόμματος» και σκέφτηκε να πει: «Εσύ, Μπαουλάκη, επικεφαλής του ΤΑΣΟ και η Νεομπίλλη στην αντιδημαρχία». Ο Μπαουλάκης όμως δεν σήκωνε τις δυαρχίες. Όλοι άρχισαν να καταφέρονται εναντίον του Μπιρίμπα, ακόμη και ένας γιατρός της παράταξης - διότι είχε και επιστήμονες.

Απελπίστηκε ο Μπιρίμπας και είπε να μην επιμείνει. Φώναξε τον Διάκονο και του είπε ότι αλλάζει ρότα. Δηλαδή τι θα κάνεις; τον ρώτησε αυτός. Θα πάω να διδάσκω σε πανεπιστήμια. Ο άλλος τού είπε ότι δεν γίνονται αυτά. Εκείνος ανένδοτος: Γιατί πάει ο Μπακογιάννης; Ο άλλος αναστέναξε και του είπε: «Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας». Ο Μπιρίμπας δεν το πολυκατάλαβε αλλά του είπε: «Τότε θα πηγαίνω να κάνω ομιλίες όπως ο Κλίντον και ο Ομπάμα». Ο Διάκονος έμεινε «παγωτό»: «Στάσου, βρε μεγάλε… Και ποιοι θα σε καλούν; Άσε καλύτερα. Ξέρω εγώ μερικούς καφενέδες και θα πω στους μαγαζάτορες να σε φωνάζουν. Θα πίνεις και καλό καφέ. Πικρό. Της παρηγοριάς».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»