Η είδηση έρχεται από τη χώρα του καφέ, της σάμπα και του ποδοσφαίρου, τη Βραζιλία, και αναδεικνύει ένα λίαν σοβαρό κοινωνικό θέμα που αφορά τους παντρεμένους και όχι μόνο. Αφορά κάθε άνδρα που έχει στο πλάι του μία σύντροφο και επιπλέον αποκαλύπτει ότι και το ανδρικό φύλο κακοποιείται. Ένας φουκαράς Βραζιλιάνος λοιπόν, αποδεικνύοντας τη μεγαθυμία του, συγχώρεσε τη σύζυγό του που τον μοριοδότησε. Με απλά λόγια τού έκοψε το μόριο -την υπερτάτη απόληξη της ανδρικής υπερηφάνειας- επειδή αυτός την απάτησε με την έφηβη ανιψιά της. Εκείνη βεβαίως -όχι η έφηβη, αλλά η σύζυγος- εκτίει ποινή φυλάκισης για την πράξη της, για την οποία πάντως απολαύει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού από τις συγκρατούμενές της, κυρίως για το γεγονός ότι δεν σκέφτηκαν και αυτές, ως δυνάμει κερατόεσσες, να χρησιμοποιήσουν αναλόγως ψαλίδι, πριόνι, μαχαίρι και κάθε άλλο κοφτερό αντικείμενο. Ακόμη και νυχοκόπτη, αναλόγως βεβαίως του μεγέθους του προς προσβολή αντικειμένου.

Η περίπτωση του Βραζιλιάνου κατ’ αρχάς αναδεικνύει πολλαπλά κοινωνικά φαινόμενα. Πρώτον το γεγονός ότι οι άνδρες συγχωρούν ενώ οι γυναίκες όχι. Ύμνους για την αγάπη της και την τρυφερότητα της συζύγου του έχει ο μοριοτομηθείς, ενώ τέτοια συναισθήματα υψηλόφρονα δεν απαντώνται παρά ταις γυναιξίν. Κατά δεύτερο λόγο αναδεικνύεται μία αποκρυπτομένη πραγματικότητα, που είναι η κακοποίηση των ανδρών από τις συζύγους ή συντρόφους τους, για τον προφανή λόγο ότι βεβαίως δεν τολμά να πει κανείς άρρην ότι τις αρπάζει συστηματικά από το έτερόν του ήμισυ. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει μόνο το MeΤoo# αλλά είναι σε εξέλιξη και το PantoflaΤoo#.

Το ότι αυτά συμβαίνουν στο άλλο ημισφαίριο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ανησυχητικά για την Ευρώπη, και ειδικότερα για την Ελλάδα. Διότι παρόμοιες ρηξικέλευθες ενέργειες, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στη μακρινή Βραζιλία, ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και στα καθ’ ημάς. Οπότε είτε γάμοι είτε γενικώς η συντροφικότητα μπορεί να κινδυνεύουν από μάχαιραν ή άλλα κοφτερά αντικείμενα. Υπ’ αυτήν την έννοια ο άρρην πληθυσμός οφείλει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός στα τσιλημπουρδίσματά του, ειδικώς δε ο μεσογειακός πληθυσμός, που διακρίνεται για το ταμπεραμέντο του. Όσον αφορά μάλιστα τη χώρα μας, που κατέχει σκήπτρα υπογεννητικότητας, φαινόμενα βραζιλιάνικα ενδεχομένως να αποβούν μοιραία για το ελληνικό μέλλον. Από την άλλη πλευρά βεβαίως η αύξηση των συγκεκριμένης φύσεως μοριο-δοτήσεων θα στερεί μορίων συγκεκριμένο αριθμό αρρένων, οπότε θα είναι δυσχερής έως και αδύνατη η πρόσληψή τους στην κρατική μηχανή. Ως γνωστόν στο Δημόσιο, για να προσληφθείς, δεν φτάνει να έχεις μέσον αλλά και… μόρια. Ίσως βεβαίως είναι και μία λύση για να μη φτάσουμε στον υδροκεφαλισμό του Δημοσίου.