Σημεία των καιρών που πρέπει να τα αξιολογεί κανείς, διότι μπορεί να ερμηνεύουν τις απίθανες σημερινές κατα-στάσεις στην ελληνική κοινωνία.

Σε σούπερ μάρκετ είναι δύο μαμάδες με τα κοριτσάκια τους στο καρότσι. Τα παιδάκια είναι μεταξύ 2 και 3 ετών. Γυρίζει η μία, που προφανώς έχει μεγαλύτερη κορούλα η οποία πάει στο δημοτικό, και λέει με ύφος που προδίδει κάποιου είδους απόγνωση: «Να σου πω κάτι να τρελαθείς… Ένα κριτσάκι, συμμαθήτρια της κόρης μου στο σχολείο, άρχισε να λέει σε μία άλλη συμ-μαθήτριά τους ότι μπορεί να φουσκώσει τα χείλια της!!!». Το άλλο κοριτσάκι τη ρωτάει «πώς;». Και παίρνει την εξής απάντηση από τη γνώστρια εξ απαλών ονύχων της γυναικείας φιλαρέσκειας: «Με υαλουρνικό»! Και καταλήγει η μαμά που περιγράφει το περιστατικό σοκαρισμένη: «Πρόσεχε, για-τί έχουμε κόρες και ποιος ξέρει τι θα σου ζητήσει μεθαύριο η δική σου…».

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα της ζητήσει τίποτε από αυτά που φοβούνται. Διότι οι δύο αυτές μαμάδες προφανώς ανατρέφουν αλ-λιώς τα παιδιά τους, καθώς εξεπλάγησαν από το γεγονός. Ασφαλώς πολύ διαφορετικά από την οικογένεια στην οποία ανήκ πιθανότητα η μαμά, συζητάει μπροστά στο παιδί με τις φίλες της που έχουν τα ίδια μυαλά στο σχετικό ζήτημα και έτσι δίνει του παιδιού και τις πρώτες κατευθύνσεις στη ζωή. Κατευθύνσεις lifestyle, που η μαμά αντιγράφει από εκπομπές-σκουπίδια της τηλεόρασης και με τη σειρά της η μικρή αντιγράφει τη μαμά. Αυτό είναι ένα περιστατικό το οποίο εξηγεί πώς ανατρέφονται σήμερα τα παιδιά σε αρκετές οικογένειες. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρα-τηρούνται ακραία φαινόμενα στη συμπερι-φορά ανηλίκων, φαινόμενα πάντως για τα οποία, επιτέλους, υφίστανται τις συνέπειες του νόμου και οι γονείς για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου.

Η ευθύνη των γονιών είναι απόλυτη για τη στάση που κρατούν τα παιδιά τους σε όλες τις ηλικίες. Η ανεξέλεγκτη βία των εφήβων, η οποία καθημερινά εμπλουτίζει το αστυνομικό δελτίο, είναι η αντανάκλαση του είδους της διαπαιδαγώγησης που το παιδί έχει λάβει μέσα στην οικογένειά του. Αλλά και που αρκετές φορές είναι και το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των γονιών του ενός προς τον άλλον. Του αμοιβαίου σεβασμού που υπάρχει ή των σωματικών ή λεκτικών κακοποιήσεων του ενός προς τον άλλο, καθώς τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές αυτές και, το χειρότερο, τις μιμούνται, διότι το παιδικό μυαλό θεωρεί αυτές πρότυπο. Ψυχολόγους, τελικώς, χρειάζονται οι γο-νείς, καθώς τα σημερινά φαινόμενα είναι το απότοκο της ανευθυνότητάς τους

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή