Kατ’ αρχάς, θεωρώ εξαιρετική την ιδέα να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για τις αξιολογήσεις στο Δημόσιο. Ο λόγος προφανής. Η ΑΙ είναι αντικειμενικότερη των υπηρεσιακών συμβουλίων ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου που απαρτίζεται από συναδέλφους του αξιολογούμενου. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι η ΑΙ σε ένα πρόσφατο ζήτημα, όπως είναι η Eurovision και η ελληνική συμμετοχή, προέβλεψε ότι η Κλαυδία θα ήταν στην πρώτη δεκάδα. Προσωπικώς, λέω να τη χρησιμοποιήσω -την ΑΙ, όχι την Κλαυδία- στο Τζόκερ.

Βεβαίως, θα είχα δύο παρατηρήσεις. Μαζί με τις αξιολογήσεις που θα κάνει η τεχνητή νοημοσύνη καλόν θα ήταν να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι παρατηρήσεις των πολιτών, όπως καθιερώθηκε πρόσφατα για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Ίσως, όμως, να κάνω και λάθος, στην περίπτωση που στα στοιχεία που δόθηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη, για να κάνει τις σχετικές αξιολογήσεις, ήδη περιλαμβάνονταν και τα σχόλια των πολιτών - αν και δεν είναι βέβαιο, επειδή είναι πρόσφατο το μέτρο και μάλλον δεν προλάβανε να συγκεντρώσουν την εμπειρία τους.

Ένας δεύτερος λόγος που καθιστά χρήσιμη την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι αυτή είναι σαφώς αντικειμενικότερη, διότι μένουν απέξω συνδικαλιστές συνάδελφοι του αξιολογούμενου και επομένως λείπουν οι σχετικές πιέσεις. Έτσι, η ΑΙ κατάφερε να βγάλει πως 50.000 από τις 54.000 υπαλλήλους που από την ανθρώπινη αξιολόγηση είχαν βγει υψηλής απόδοσης κάθε άλλο παρά τέτοια απόδοση είχαν!

Από την άλλη πλευρά, μπορεί και για την τεχνητή νοημοσύνη να ισχύει αυτό που είχε πρωτοειπωθεί όταν εμφανίστηκαν οι υπολογιστές: ότι είναι το πιο έξυπνο και ταχύ μηχάνημα, συνάμα και ηλίθιο, διότι σου βγάζει ως αποτέλεσμα ό,τι του βάζεις. Αν του βάζεις ανοησίες, ανοησίες θα βγάλει.

Πάντως, θα είχε γούστο αν στα στοιχεία που δίνονται στην ΑΙ, επειδή περιλαμβάνονται και δεδομένα από προηγούμενες εμπειρίες λειτουργίας της υπηρεσίας, συγκαταλέγονταν και περιστατικά που έχει περιγράψει σε βιβλίο του ο Θόδωρος Πάγκαλος, όταν ήταν υπουργός Εμπορίου. Ο μακαρίτης λοιπόν είχε διαπιστώσει ότι μία συγκεκριμένη ώρα έλειπαν οι διευθυντές και κάποιοι τμηματάρχες του υπουργείου. Παραφύλαξε και διαπίστωσε ότι από μία τρύπα στο πίσω μέρος του υπουργείου, που τότε ήταν στην πλατεία Κάνιγγος, έβγαιναν από τα γραφεία τους χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι και πήγαιναν και ψώνιζαν στο «Μινιόν» και στον «Λαμπρόπουλο» που ήταν στην Πατησίων! Ενδεχομένως, σε μία τέτοια περίπτωση η ΑΙ να διαπίστωνε ότι πήγαιναν οι σημερινοί διάδοχοι των υπαλλήλων εκείνων στο «Attica» για ψώνια.

Ο μόνος φόβος -μελλοντικός βέβαια- που υπάρχει είναι κατά κάποιον τρόπο να καταφέρει η ΑΙ να τα κάνει τάτσι μίτσι κότσι με τους συνδικαλιστές του Δημοσίου. Οπότε, η ΑΙ θα εξελιχθεί σε «άι άι, μανούλα μου », που έλεγε και ο Καραγκιόζης.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή