Ανεξαρτήτως του λόγου για τον οποίο οι Αμερικανοί επιθυμούν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς έτσι διευρύνουν την παρουσία τους στον βαλκανικό χώρο, το ερώτημα είναι πού έχει καταλήξει ο αμερικανικός παράγοντας ως προς τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς. Διότι διαπιστώνεται μια αντίφαση στην αμερικανική στάση. Από τη μία υπάρχει ήδη από το 1944 η προβληθείσα μεταξύ των ελληνικών επιχειρημάτων στάση του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1944, μετά το «βάπτισμα» από τον Τίτο ως Μακεδονίας του ομόσπονδου κρατιδίου της Γιουγκοσλαβίας που έφερε μέχρι τότε το όνομα Βαρντάρσκα. Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έλεγε τότε: «Η (αμερικανική) κυβέρνηση θεωρεί τις συζητήσεις περί μακεδονικού "κράτους", μακεδονικής "πατρίδας" και μακεδονικής "εθνικής συνείδησης" αβάσιμη προπαγάνδα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με κάποια εθνική ή πολιτική πραγματικότητα, και διακρίνουμε στις προσπάθειες αυτές κεκαλυμμένες επιθετικές διαθέσεις κατά της Ελλάδος».

Από την άλλη πλευρά, το 2008, επίσημο εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, που τιτλοφορείται «Μακεδονία», εμφανίζει χάρτη όπου ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας προσδιορίζεται ως «μακεδονικά εδάφη υπό κατοχή»!

«Υπάρχουν αντιρρήσεις» αναφέρει το έγγραφο «για το αν οι Μακεδόνες προέρχονται από τους Έλληνες στον Νότο, τους Βούλγαρους στα ανατολικά, τους Αλβανούς στα δυτικά και τους Σέρβους στον Βορρά. Η σημερινή περιοχή της Μακεδονίας καταλαμβάνει ένα τμήμα της αυθεντικής Μακεδονίας που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και που ήταν αντικείμενο διαμάχης ως προς την ιστορία του (!). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη FYROM να διεκδικήσει την ιστορία της για να διατηρήσει τη νομιμότητά της (sic)! Οι Έλληνες διεκδικούν το όνομά τους (σ.σ.: δηλαδή των, κατά τους Αμερικανούς, "Μακεδόνων" των Σκοπίων), οι Βούλγαροι δεν αναγνωρίζουν τη γλώσσα τους και οι Αλβανοί και οι Σέρβοι απειλούν την επιβίωση του νέου κράτους. Παρ' όλ' αυτά, οι "Μακεδόνες" είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την κουλτούρα τους και την ειρήνη τους… Οι "Μακεδόνες", όπως και οι Αλβανοί, είναι παθιασμένοι με την (εθνική) κληρονομιά τους!»…