Είναι προφανώς αποτέλεσµα ενός ιδιότυπου «µιθριδατισµού», µιας µοιρολατρικής στάσης, στην οποία έχει εξοικειώσει και το πολιτικό σύστηµα και την ελληνική κοινωνία η οκταετής εθνική µιζέρια, η σιωπηρή αποδοχή -δηλαδή χωρίς να έχει γίνει ο ανάλογος ντόρος- µιας σηµαντικής έρευνας της Metron Analysis, που αφορούσε ένα ζήτηµα από το οποίο, υποτίθεται, εξαρτάται η πραγµατική διέξοδος της Ελλάδας.

Αυτό δεν είναι άλλο από τις επενδύσεις στη χώρα µας. Από την έρευνα αυτή, που αναλύθηκε στη διάρκεια ειδικού forum, προέκυψε ότι η πλέον εχθρική ευρωπαϊκή χώρα για τις ε π ε ν δ ύ σ ε ι ς -και προφανώς µία από τις πλέον εχθρικές παγκοσµίως- παραµένει η Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, παρά τις ανάγκες της για ξένες επενδύσεις -για τις οποίες µάλιστα οι εκάστοτε κυβερνήσεις εκλιπαρούν-, γραφειοκρατία και φορολογία αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες.

Κυρίως δε η γραφειοκρατία.

Το παράδειγµα που είχε αναφέρει ο CEO της Fraport είναι εντυπωσιακό: για να προωθήσουν τη γνωστή επένδυση στην Ελλάδα, δηλαδή στα 14 αεροδρόµια, του ζήτησαν 200 άδειες (!), όταν σε ανάλογη περίπτωση στη Ρωσία είχαν χρειαστεί µόνο δύο.

Βεβαίως, στο αίτιο «γραφειοκρατία» συµπεριλαµβάνεται και η εκτεταµένη διαφθορά. Θυµίζουµε -για να υπογραµµισθεί το εγκληµατικό θεσµικό κενό στο να έλθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα- ότι έρευνα της PwC είχε επισηµάνει πως, για να έχουµε ανάπτυξη και να επιστρέψουµε στα προ κρίσης επίπεδα, απαιτούνται επενδύσεις τουλάχιστον 40 δισεκατοµµυρίων ευρώ επί µία πενταετία.