Για να τονίσει η στήλη τη διαχρονική αδράνεια των κυβερνήσεων, που συνοδεύεται και από τις αγκυλώσεις ή και τα διεφθαρµένα συµφέροντα στην κρατική µηχανή, αναφέρει το εξής πραγµατικό περιστατικό, που συνέβη µάλιστα πριν από… 18 χρόνια: Ελληνας του εξωτερικού είχε την ατυχή έµπνευση να κάνει επένδυση στο νησί του και µου διεκτραγώδησε το πάθηµά του.

Η πρώτη πικρή εµπειρία του ήταν µόλις άρχισε τις επαφές µε τις δηµόσιες υπηρεσίες, για να βγάλει τις νόµιµες άδειες και να χτίσει µικρό τουριστικό συγκρότηµα. Η πρώτη αντίδραση της αρµόδιας υπηρεσίας ήταν εκπληκτική, αλλά και «προϊδεαστική» - προφανώς από την καλή προαίρεση του υπαλλήλου, που είχαν δει τόσα και τόσα τα µάτια του: «Το σκεφτήκατε καλά;»!

Η επόµενη φάση της διαδικασίας τον έκανε να θυµηθεί τα πρώτα λόγια του παραπάνω υπαλλήλου, καθώς άκουσε εµβρόντητος και την επόµενη ατάκα από άλλον υπάλληλο: «Οφειλες να υπερτιµολογήσεις την κατασκευή, διότι... τα έξοδα είναι πολλά!». Και όλοι καταλαβαίνουµε τι σήµαινε αυτό!

Η πορεία της κατασκευής άρχισε να γίνεται, χωρίς κανέναν έλεγχο από τη στιγµή που ιδίοις εξόδοις φρόντιζε να προχωρεί η διαδικασία! Οµως ο αρχιτέκτονας στον οποίο είχε αναθέσει το υπόγειο γκαράζ για τα αυτοκίνητα των τουριστών του συγκροτήµατος το κατασκεύασε έτσι ώστε οι κολώνες στήριξης της οικοδοµής να µην επιτρέπουν τη διέλευση των οχηµάτων και, εποµένως, το γκαράζ ήταν άχρηστο! Και όταν του ζήτησε εξηγήσεις ο επενδυτής, ο ντόπιος αρχιτέκτονας, ο οποίος προφανώς θα είχε τις διασυνδέσεις του µε τις τοπικές Αρχές, τον απείλησε πως θα τον καταγγείλει για παραβάσεις και αλλαγή σχεδίων!