Το προβεβληµένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκον σε συγκεκριµένη εσωκοµµατική οµάδα, ο πρώην υπουργός Ν.Φίλης, υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόµµα πρέπει να επιστρέψει σε µια αριστερή κανονικότητα. Η παρατήρηση αυτή µάλλον εκφράζει συγκεκριµένη ιδεοληψία. ∆ιότι το απτό αριστερό πρόγραµµα, σε όλα τα επίπεδα, είναι αυτό που βροντωδώς αποδοκιµάστηκε και κατέρρευσε έτσι ο υπαρκτός σοσιαλισµός.

Οτιδήποτε άλλο αριστερό είναι στη θεωρία και άρα νεφελώδες και, βεβαίως, φαντασιακό. Αλλά ας δούµε µήπως ο ποιητής εννοεί κάτι άλλο. Οπως, λ.χ., ότι από το πρώτο έτος της αριστερής διακυβέρνησης και πριν υπογράψει το δικό της Μνηµόνιο η Αριστερά είχαµε ως λαός φτάσει το επίπεδο φτώχειας των βαλκανικών χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισµού (35,6% του πληθυσµού εµείς, 40,4% η Βουλγαρία, 38,8% η Ρουµανία).

Ακόµη, τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι αριστερές παντιέρες ανέµιζαν ανέµελα, το 12,9% του πληθυσµού -ή 1,4 εκατοµµύρια Ελλήνων- αντιµετώπιζε επισιτιστικό πρόβληµα.

Εναντι του 2008, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί κατά 56%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε µεταξύ 2006 και τέλους του 2015 το ποσοστό των νοικοκυριών µε εισόδηµα κάτω από το όριο της φτώχειας. Από 21,3% το 2006 ανήλθε σε 54% το 2015!