Η ασφαλής έξοδος της χώρας από την ύφεση είναι δυνατή μόνο με την επίτευξη υψηλών δεικτών ανάπτυξης. Δηλαδή με μια σημαντικού βαθμού αύξηση της πραγματικής παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, με παράλληλη διαφυγή από το περιβάλλον της παραοικονομίας. Η προσέλκυση επενδύσεων θα κατευθυνθεί στην πρωτογενή παραγωγή και την βιομηχανία και όσον αφορά τις υπηρεσίες κυρίαρχα στον τουρισμό. Επιπλέον υποχρέωση μια χώρας που αγωνιά για την οικονομική της ανόρθωση είναι η ενίσχυση των υποδομών της, όπως οι οδικοί άξονες, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα αρδευτικά δίκτυα και τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Παράλληλα η ψηφιοποίηση και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης θα δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και επενδύσεις. Η Μεσσηνία μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο κέντρο ανάπτυξης που αναδύεται ως ένας χαρισματικός τόπος με εξαιρετικές ευκαιρίες στον πρωτογενή αγροτικό τομέα και στη μεταποιητική και εμπορική επιχειρηματικότητα, ενώ έχει καθιερωθεί και ως ένας δυναμικός προορισμός ποιοτικού τουρισμού.

Αγροτικός Τομέας & Μεταποίηση

Η Νέα Δημοκρατία έχει προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας χωρίς κρατικούς παρεμβατισμούς. Έχει ήδη ανακοινώσει φορολογικές μειώσεις που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι νέοι μας που έφυγαν αλλά και για να δοθούν πραγματικές ευκαιρίες στις νέες γενιές που αδημονούν. Πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι να ενισχύσει την αγροτική επιχειρηματικότητα με τη μείωση της φορολογίας των αγροτικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία αγροτικών συλλογικών σχημάτων με ευνοϊκότερες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο Έλληνας παραγωγός πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένας δημιουργικός επιχειρηματίας και η εύφορη Μεσσηνία προσφέρεται για την αξιοποίηση ποικίλων καλλιεργειών με φαρμακευτικά - αρωματικά φυτά, για την αύξηση στην παραγωγή της διεθνούς φήμης προϊόντων (Μεσσηνιακά super foods) όπως των ελιών, του ελαιόλαδου, των σύκων, του τριφυλιακού οίνου και των πρώιμων θερμοκηπευτικών. Η παράλληλη ανάδειξη της τοπικής τους ταυτότητας θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία. Η υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας που ξεπέρασε αλώβητη σχεδόν την κρίση, στον κλάδο της τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας των χρυσοφόρων Μεσσηνιακών προϊόντων και η δημιουργία εφοδιαστικών αλυσίδων θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας εκτός της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Τουρισμός

Η έντονη ιστορική παράδοση της Μεσσηνίας με κάστρα και ιστορικούς τόπους, η απαστράπτουσα ομορφιά του φυσικού της περιβάλλοντος αλλά και με οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές της υποδομές αποτελούν πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού. Η επιπλέον προσέλκυση επισκεπτών με ιστορικά και πολιτισμικά ενδιαφέροντα, με παράλληλη ανάπτυξη του ιατρικού, συνεδριακού, καταδυτικού, ιαματικού, γαστρονομικού και σπηλαιολογικού τουρισμού θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Τέλος με συμπράξεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μπορεί να ολοκληρωθούν επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές και μαρίνες για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής και κρουαζιερόπλοιων. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η υλοποίηση των δράσεων για την ανάπτυξη του silver economy που θα δίνει κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσουν ακίνητα στην Μεσσηνία για να αυξηθούν τα φορολογικά μας έσοδα, μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον στόχο. Τα πλούσια σε ευρήματα Μεσσηνιακά Μουσεία και οι σχεδόν αναξιοποίητοι θαυμαστοί Αρχαιολογικοί χώροι, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μουσείου της Ακρόπολης, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να γίνονται ενεργές και αυτοτελείς πολιτιστικές μονάδες, ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίζονται και να προσελκύουν επισκέπτες.

Χτίσιμο του Brand Name

Προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του brand name «Μεσσηνία», η ανάδειξη και προστασία του φυσικού της πλούτου, η ανάπτυξη της καινοτομίας και η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με την προώθηση της Μεσσηνίας και των προϊόντων της διεθνώς.
Η υλοποίηση όλων των προαναφερθέντων δράσεων και εφαρμογών θα βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της καλίγευστης Μεσσηνίας αλλά και θα συμβάλει στους Εθνικούς οικονομικούς δείκτες.

* Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας.