Η άνοδος του λαϊκισμού τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσε μια Ευρωφοβική ιδέα που ειδικότερα στην Χώρα μας εντάθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και από ιδεοληπτικού χαρακτήρα επιχειρηματολογίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως των Εθνών ξεκίνησε αφενός για να σταματήσουμε να δημιουργούμε στρατιωτικά κοιμητήρια σαν απόληξη Ευρωπαϊκών πολέμων και για να εξαλειφθούν κοινωνικές ανισότητες που ενισχύονται από φυλετικές ή κοινωνικές θεωρήσεις. Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε σε στοχεύσεις απομόνωσης των πολιτών από τις θεμελιακές αξίες της Ευρωπαϊκής ιδέας. Θα πρέπει τουναντίον να υποστηριχθούν οι αρχές της κοινωνικής συνοχής με την αποδοχή της διαφορετικότητας και ο αγώνας της συνεχούς βελτίωση της ποιότητας ζωής μας μέσω της διαπολιτισμικής συνεργασίας, με εργαλεία την ανάπτυξη και την καινοτομία σεβόμενοι το περιβάλλον.

Βέβαια στην Ελλάδα του σήμερα οι πολίτες βιώνουν, με την ανοχή θεσμικών παραγόντων, μια λογιστική μόνο ανάπτυξη με ορατό το αντίτιμο της φτωχοποίησης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Παράλληλα έχουμε μια κυβέρνηση που απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία και αντιμάχεται την αξιοποίηση των λαμπρών ιδεών νέων επιστημόνων, αφού τάσσεται με την μετριοκρατία αντιμαχόμενη την αξιολόγηση των προσπαθειών και την αξιοκρατία. Αυτές οι πολιτικές οδηγούν τελικά σε υποχρεωτική φυγή των ταλαντούχων νέων μας για αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό.

Επομένως εμείς οι ψηφοφόροι οφείλουμε θα πρέπει να αποτρέψουμε την πιθανότητα απόρριψης της Ευρωπαϊκής μας πορείας και αυτό γιατί στις Βρυξέλλες υπάρχουν οι πόροι και τα εργαλεία για να δημιουργήσουμε το νέο αναπτυξιακό περιβάλλον ώστε να δώσουμε πίσω τα όνειρα που κλέψαμε από τη νέα γενιά. Επίσης για την αναστροφή της επιβράδυνσης των εξελίξεων να επιλέξουμε να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνοι που διέπονται από τεχνοκρατική αντίληψη και όχι απαραίτητα να έχουν μεν υψηλή μεν αναγνωρισημότητα, αλλά να μη διαθέτουν την απαραίτητη γνώση και εμπειρία για την δημιουργία του αύριο. Είναι απαραίτητο να εργαλειοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η καινοτομία με τις εφαρμογές της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνη για μια πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα.

Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε από ιδέες που οδηγούν στο παρελθόν και στην απομόνωση, αλλά να δώσουμε επιτέλους ζωή σε ελπίδες και προσδοκίες για ένα σύγχρονο αύριο. Ο λαϊκισμός που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια με το ανόητο επιχείρημα της δήθεν καταπολέμησης του ακραίου πλουτισμού των ολίγων, είχε τελικά σαν κρυφό στόχο την ευρωστία της μεσαίας τάξης. Ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τους Έλληνες να σβήσουν την τοξική παρένθεση του λαϊκισμού και να διαγράψουν την έωλη συνθηματολογία. Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα μια πρότυπη εξέλιξη αξιοποιώντας την ευφυΐα, την ανησυχία, την φαντασία καθώς και τις σύγχρονες εμπειρίες της νέας γενιάς που αναπτύσσονται σε ένα κόσμο που μεταλλάσσεται βέβαια γρήγορα αλλά θα μπορεί να τους επιβραβεύει. Ας απεκδυθούμε επομένως μια για πάντα τον λαϊκισμό, που φαντάζει σαν ένα είδος σύγχρονου φασισμού και που κλέβει τα όνειρα από τις νεότερες γενιές στην όμορφη πατρίδα μας.

* Ο  Παναγιώτης Γ.Χαλβατσιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας