Πλησιάζουν οι εκλογές για την Ευρωβουλή και για την αυτοδιοίκηση και είναι πρωτόγνωρο ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που ίσως σπάνια μέχρι σήμερα συμμετείχε σε κομματικές ή πολιτικού χρώματος ασχολίες να διεκδικεί μερίδιο ευθύνης στα κοινά. Φαίνεται ότι ίσως ξεκίνησε η μεταστροφή της Ελληνικής κοινωνίας από την απορριπτική αποχή και απαξίωση του συστήματος σε έναν ενεργό ρόλο στον αγώνα για την βελτίωση της καθημερινότητας και τον σχεδιασμό προοπτικών με μάλλον προγραμματικό λόγο παρά καταγγελτικό που κυριαρχούσε στο πρόσφατο παρελθόν.

Το στοίχημα όμως παραμένει πως θα πεισθούν οι νεότερες γενιές να ασπασθούν τις αρχές της συμμετοχικής Δημοκρατίας που τόσο αμφισβητούν. Οι νέοι μας σήμερα κρίνουν ως απαραίτητη την "συντροφικότητα" και την εργαλειοποίηση του διαδικτύου σε κάθε τους βήμα. Η ευρεία αποδοχή των εφαρμογών της πληροφορικής, που είτε είναι μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ή ενημέρωσης ή αποτελεί πλατφόρμα αναζήτησης λύσεων, δημιούργησε ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό και ψυχαγωγικό περιβάλλον που στηρίζεται όμως αποκλειστικά στην εξατομικευμένη έρευνα και στη δυνατότητα της άμεσης αξιολόγησης. Οι εταιρείες για παράδειγμα που προσφέρουν επιλογές ξενοδοχειακών καταλυμάτων δεν διαθέτουν ούτε ένα ξενοδοχείο, οι αντίστοιχες ταξιδιωτικές με προσφορές αεροπορικών εισιτηρίων ούτε ένα αεροπλάνο, εκείνες για ανεύρεση ταξί δεν είναι ιδιοκτήτες οχημάτων, αλλά όμως σου παρέχουν άμεση εξυπηρέτηση με παράλληλη δυνατότητα αξιολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών. Έτσι είτε αναβαθμίζονται με αύξηση των εργασιών τους ή καταβαραθρώνονται. Το διαδίκτυο βρίθει ειδήσεων ακόμα και ψευδών, αλλά σου παρέχει τη δυνατότητα είτε με ατομική προσεκτική διερεύνηση ή συλλογικά με τη συμμετοχή σε διαδικτυακά forum να εντοπίζονται και να απομονώνονται οι πηγές των κακόβουλων διαδόσεων. Έχουν παρέλθει πλέον οι καιροί που έντυπα ή εκδόσεις μπορούσαν να χειραγωγούν συνειδήσεις και να κατευθύνουν απόψεις και αποφάσεις.

Δεν είναι σωστό λοιπόν να θεωρείται ότι οι νεότερες γενιές είναι "βουβές" με απορριπτικές προφάσεις. Τουναντίον οι μεγαλύτερες δεν αντιλαμβάνονται, φοβούνται και απορρίπτουν καταστροφικά τις αξίες της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και της αριστείας, που αποτελούν όμως τις αδιαμφισβήτητες επιλογές μιας σύγχρονης κοινωνίας και τρόπο ζωής των νέων μας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ ορθά και με πνεύμα στο μέλλον πιστεύει στις αρχές αυτές και δίνει σε όλους μας το σύνθημα να αγωνιστούμε ώστε να πάψει η ασυδοσία των μειοψηφιών και η καταθλιπτική προς τα κάτω εξομοίωση και μετριοκρατία. Μια κοινωνία που θέλει να επενδύσει στα παιδιά της, απαιτεί η πολυπόθητη ανάπτυξη να έλθει με την υιοθέτηση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της διάχυσης των ευκαιριών. Σε άλλη περίπτωση δυστυχώς, μαζί με όλες τις αρνητικές εξελίξεις, θα ενισχύσουμε και το κύμα φυγής των νέων μας στο εξωτερικό, προς άλλες υγιείς κοινωνίες που λειτουργούν με τον δίκαιο σύγχρονο κανόνα και σέβονται τις γνώσεις τους και τις προσπάθειές τους.


* Ο Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και μέλος του Μητρώου Στελεχών Νέας Δημοκρατίας