του Νίκου Σίμου

Θα συμφωνήσω ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις δεν οδηγούν σε εδραίωση της ανταγωνιστικότητας. Όπως επίσης θα συμφωνήσω ότι ενδεχομένως πίσω από αυτές κρύβονται και κάποια συμφέροντα, τα οποία επιχειρούν να τα προωθήσουν αυτοί που μας επιβάλλουν να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα.

Εκείνοι που θεωρούν ότι πλήττονται έχουν συνήθως πολύ καλά τοποθετημένα επιχειρήματα. Όμως το βέβαιο είναι ότι όταν μία κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να πάρει ένα συγκεκριμένο μέτρο έστω και αν θίγεται μία τάξη, αλλά σε αντιστάθμισμα θα ωφεληθεί το σύνολο, τότε εξ ίσου βέβαιο είναι ότι πάνοττε κάποια τάξη θα θίγεται. Δηλαδή η τάξη που ανήκει στο σύνολο και ωφελείται από ένα μέτρο που ευνοούσε μία άλλη πεαγγελματική τάξη, θα θεωρεί εαυτήν ζημιωμένη επειδή ένα άλλο μέτρο θα θίγει αυτήν αλλά θα ευνοεί τους πολλούς! Δεν είναι αυτό καμμιά παραδοξότητα, αλλά συμβαίνει διότι, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμα, οι κυβερνήσεις, κατά καιρούς ικανοποιούσαν τα αιτήματα διαφόρων επαγγελματικών τάξεων με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μία στρεβλή κατάσταση που επιμέρους ευνοούσε μερικούς αλλά έβλαπτε τους υπόλοιπους. Και πάει λέγοντας...

Θεωρώ ότι θα πελαγοδρομήσουμε αν αρχίσουμε να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες γιατί λ.χ. πρέπει να μπουν άλλες ημερομηνίες στο γάλα ή αν θα πρέπει να πουλάνε τα περίπτερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το λέω αυτό διότι αφ’ ενός κανείς δεν έχει δώσει να καταλάβει ο πολύς κόσμος γιατί συμφέρει το κοινωνικό σύνολο το ένα ή το άλλο, αφ’ ετέρου διότι το προσδοκώμενο από το κοινωνικό σύνολο είναι να δει τι θα ωφεληθεί, κάτι που θα συμβεί αφού εφαρμοσθούν τα μέτρα. Όσο αντιδρούν κάποιοι στην εφαρμογή τους, πρώτον δεν θα το διαπιστώσουμε και δεύτερον όλο και θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους κακεντρεχείς να βγαίνουν και να λένε ότι οι αντιδρώντες –κυρίως πολιτικοί- ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ως πολίτης, μεταξύ και των υπολοίπων, αυτό που θέλω είναι να μην πληρώνω ακριβότερα το γάλα απ’ ό, τι λ.χ. στη Γερμανία. Που οφείλεται αυτό ας το βρούν αυτοί που εκάστοτε κυβερνούν. Και για να πληρώνει φθηνότερα το γάλα, ειδικώς αυτός που σήμερα πένεται, ας κόψουν το λαιμό τους αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την τιμή του γάλακτος. Είτε είναι η κυβέρνηση είτε οι παραγωγοί είτε οι γαλακτοβιομηχανίες.

Όσο για τα φάρμακα, και στο θέμα αυτό κανείς από εμάς τους πολίτες δεν μπορεί να έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για το ποιός έχει δίκιο. Και είναι λογικό πρώτον όλοι να θέλουν να πληρώνουν φθηνότερα τα φάρμακα. Δεύτερον δεν ξέρεις τι να απαντήσεις σε αυτόν που θέλει να παίρνει φθηνότερα τα φάρμακα, και σου λέει τι με νοιάζει αν πληγούν κάποιες εγχώριες βιομηχανίες –αν πράγματι θα συμβεί αυτό- και μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους κάποιοι, από τη στιγμή που θα ωφεληθούν εκατομμύρια ‘Ελληνες και μαζί με αυτούς κι εγώ. Και τρίτον και πάλι δεν ξέρεις τι να απαντήσει στη γιαγιά που σου λέει ότι εγώ κάποτε αγόραζα τις ασπιρίνες και το... Αλγκόν από το περίπτερο της γειτονιάς μου... Είναι ή δεν είναι η Ελλάδα, Αυλή των Θαυμάτων;;;