του Νίκου Σίμου

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι στη φάση που βρίσκεται η χώρα όλοι θέλουν να επιτύχει η διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση. Τυχόν αποτυχία θα εχει συνέπειες για όλο τον ελληνικό λαό.

Και αν για κάποιο διάστημα οι πολίτες θα αποδίδουν την αποτυχία στην έλλειψη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας από τους ευρωπαίους και στην κοινωνικά ανάλγητη πολιτική του Βερολίνου, στη συνέχεια, όπως έχει αποδείξει η πολιτική ιστορία, θα αρχίσουν την μεμψιμοιρία, θα αποδίδουν την αποτυχία σε κακή διαπραγματευτική τακτική του κ. Τσίπρα και θα θυμούνται το Burberry’s κασκόλ του Γιάνη Βαρουφάκη!

Από την άλλη πλευρά, στο εσωτερικόν μέτωπο, είτε επιτύχει είτε, ο μη γένοιτο, αποτύχει η κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, πάντοτε θα υπάρχουν αιτίες για λαϊκή δυσαρέσκεια, όταν μάλιστα θα έχει προεξοφληθεί –για να χρησιμοποιήσουμε χρηματιστηριακή ορολογία- η αποφυγή του πιστωτικού γεγονότος και το grexit.

Ήδη σε πολλούς κακοφαίνεται το γεγονός ότι η αρμόδια υπουργός κ. Βαλαβάνη κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το αυτονόητο. Δηλαδή να καταβάλουν τις φορολογικές τους οφειλές και να είναι συνεπείς. Αυτή όμως η αντίδραση δεν προκλήθηκε από την υπενθύμιση στους πολίτες των υποχρεώσεών τους αλλά απο το γεγονός ότι η σχετική σύσταση προήλθε από ένα πρόσωπο που είχε αγκαλιάσει το Κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»!

Επιπλέον παρατηρείται ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ακόμη καταλήξει τι θα γίνει με το θέμα των αποδείξεων, και αν και η σημερινή κυβέρνηση θα μιμηθεί τους ερασιτεχνισμούς των προκατόχων της που ταλαιπώρησαν αρκετά τους πολίτες! Μπορεί η κυβέρνηση να προβάλει το άλλοθι ότι τώρα μόλις ανέλαβε, αλλά ας μη κομπορρημονούσε προεκλογικά ότι έχει έτοιμα τα σχέδια για το πως θα κυβερνήσει.

Ο λαός πράγματι αισθάνθηκε ότι εξέρχεται από το καθεστώς της ταπείνωσης. Όμως η καθημερινότητα του πολίτη όταν συνοδεύεται από αστοχίες κνβερνητικές ακυρώνει εύκολα την προηγουμενη ευφορία, όταν μάλιστα η ρητορεία, τουλάχιστον, της νέας κυβέρνησης, έχει βάλει τον πήχυ των προσδοκιών πολύ ψηλά.