του Νίκου Σίμου

Ασφαλώς υπάρχουν και όρια στη στήριξη του ενός κυβερνητικού συνεταίρο από τον άλλο, ειδικως μάλιστα όταν ο ένας εξ αυτών επιχειρεί, κάθε φορά εντέχνως να αποστασιοποιείται από τον άλλο, ως και αν έχει ενοχές για τη συνεργασία αυτή που, κατά τα άλλα τον διασώζει πολιτικώς. Είναι αυτονόητο ότι αναφερόμαστε στις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Αυτήν την τακτική από πλευρας ΝΔ πρέπει να την προσέξει το Μαξίμου. Διότι απλώς, στην καλύτερη περίπτωση εκνευρίζει τους ψηφοφόρους του κόμματος και στη χειρότερη τους απομακρύνει. Είναι δε ενδεικτικό ότι στην τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της MRB, εκτός του ότι συνεχίζει να υπολείπεται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και απ' ευθείας μετακίνηση νεοδημοκρατών ψηφοφόρων προς το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Επισημαίνονται αυτά διότι γίνονται επίσημες δηλώσεις που κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, ενώ η σιωπή κυριολεκτικώς θα ήταν χρυσός. Για παράδειγμα, με αφορμή την ερώτηση Καμμένου προς τον πρωθυπουργό για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και των διογκωμένων στοιχείων του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου -δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευθεί προεκλογιικώς- η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Βούλτεψη είπε ότι είχαν πει ότι θα γίνει μία και μόνη εξεταστική επιτροπή, «όταν ζητούσαμε αυτοδυναμία από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι δεν θα δώσει σε κανένα αυτοδυναμία και, επομένως αποφάσισε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας»!

Αυτό σε απλά ελληνικά ερμηνεύεται ότι από τη στιγμή που συνεργάζεσαι με ένα κόμμα, είσαι υποχρεωμένος, περίπου, να καλύπτεις και τις ατασθαλίες του. Προφανές δε ο λαός που έδωσε εντολή για συνεργασία δε επεξέτεινε την έννοια της συνεργασίας αυτής και στην κάλυψη ανομημάτων, όταν μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εγκαλούνται για τη διόγκωση του ελλείμματος.

Προφανώς οι άστοχες αυτές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου πρέπει να έχουν γίνει σε συνεννόηση με το Μαξίμου -και αν όχι με τον πρωθυπουργό με κάποιον από τους παρατρεχάμενους συμβούλους του- διότι η κ. Βούλτεψη δεν αρκέστηκε στην προηγούμενη δήλωση της αλλά έδωσε και την ερμηνεία ότι το έλλειμμα δεν έχει να κάνει μόνο με την ΕΛΣΤΑΤ αλλά και με άλλα προβλήματα τα οποία «θα έπρεπε να τεθούν σε μία έρευνα για το πως φτάσαμε σε αυτό το χάλι το σημερινό»!. Με άλλα λόγια η προσφάτως υπουργοποιηθείσα βουλευτής αφήνει αιχμές για την κυβέρνηση Καραμανλή στην κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου ανήκε και εκείνη και εψήφιζε στη Βουλή τα νομοσχεδια που ενδεχομένως, κατ' αυτήν έφεραν την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι!!

Θα μπορούσαν όλα αυτά απλώς να θεωρηθούν αυτονόητες θέσεις ενός υπουργού μιας κυβέρνησης. Όμως εκθέτουν την Νέα Δημοκρατία καθώς απάντηση στην κ. Βούλτεψη έδωσε -ω του θράσους- ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα με το επιχείρημα ότι το κρίσιμο, λέει, ιστορικό ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός σε ποια κατάσταση έφτασε η ελληνική Οικονομία από το 2004 έως το 2009, καατάσταση που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα τηςς ασύντακτης χρεοκοπίας...!!!

Με άλλα λόγια τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος που μιλεί για τα πολλά προβλήματα που πρέπει να ερευνηθούν για το χάλι στο οποίο φτάσαμε, όσο και το ΠΑΣΟΚ, λένε το ίδιο. Το ένα χέρι δηλαδή νίβει το άλλο κι έτσι δικαιολογείται και η αποστροφή της κ. Βούλτεψη ότι «ο λαός αποφάσισε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας». Δηλαδή σε όλα τα επίπεδα...Ακόμη και στις ανακρίβειες ή στις συκοφαντίες των πολιτικών αντιπάλων.

Ας μην διερωτώνται στη Συγγρού γιατί υπάρχουν διαρροές ψηφοφόρων. Ο λαός καταλαβαίνει....