Αλλάζουν άρδην και καταλυτικά οι διαδικασίες απονομής αθλητικής Δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο ! Ηδη η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ έχει ετοιμάσει τον νέο Κανονισμό λειτουργίας των Δικαιοδοτικών οργάνων, πού θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ και εντελώς διαφορετικός από τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

Συγκεκριμένα, από την ψήφιση του νέου Κανονισμού, στη γενική Συνέλευση των Ενώσεων της 24 Ιουνίου, τα Δικαιοδοτικά και Διαιτητικά όργανα θα αποφασίζουν πλέον βάση ΕΓΓΡΑΦΩΝ και μόνον !

Δικηγόροι και μάρτυρες δεν θα έχουν πλέον κανένα ενεργό ρόλο στις διαδικασίες, παρά μόνον γιά να ετοιμάζουν όλα τα σχετικά έγγραφα στοιχεία και βεβαίως τα υπομνήματα των απολογουμένων ΠΑΕ, εάν βεβαίως είναι κάτι πού οι ίδιες οι ΠΑΕ θα επιλέγουν.

Η απόφαση γιά την απομάκρυνση των δικηγόρων ( και των μαρτύρων, πού κατά κανόνα είναι πρόσωπα συνδεόμενα με υπαλληλική σχέση με την ΠΑΕ ) πάρθηκε μετά από τα συμβάντα σε πρόσφατη διαδικασία απολογίας ΠΑΕ, σχετικά με δηλώσεις προσώπου πού συνδέεται με αυτή και συγκεκριμένα με την εκδίκαση της υπόθεσης δυσφημιστικών δηλώσεων του κ. Μελισσανίδη, γιά την οποία η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ εξαπέλυσε σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον του προέδρου της Επιτροπής και δικαστικού εν ενεργεία, Προέδρου Εφετών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ όχι μόνον συμπεριφέρθηκε με ιταμό και προσβλητικό τρόπο στον δικαστή, με απαράδεκτα υπονοούμενα, αλλά και τον απείλησε «προειδοποιώντας» τον ότι … «τον Οκτώβριο δεν θα είσαι εδώ» !

Βεβαίως, ο δικαστής πού υπέστη αυτή την συμπεριφορά κατήγγειλε το περιστατικό αρμοδίως, με την καταγγελία του να προστίθεται και σε άλλες ανάλογες από άλλα στελέχη των Δικαιοδοτικών οργάνων. Το επιχείρημα πού προβλήθηκε από τους δικαστές ήταν ότι «αν δικάζαμε σε κανονικές δικαστικές αίθουσες, κανείς δεν θα τολμούσε να μας συμπεριφερθεί κατ’ αυτό τον τρόπο, διότι θα αντιμετώπιζε συνέπειες».

Μπροστά σ’ αυτή τη δημιουργηθείσα κατάσταση, πού ασφαλώς εμποδίζει την σωστή απονομή Δικαιοσύνης, η ΕΠΟ αποφάσισε να «θωρακίσει» τις διαδικασίες με τον μόνο τρόπο πού είναι συμβατός με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΦΙΦΑ : Με την «απαγκίστρωση» των δικηγόρων και των μαρτύρων από κάθε διαδικασία, πού θα βοηθάει και στην βελτίωση του χρόνου έκδοσης αποφάσεων. Οι αθλητικοί δικαστές πλέον δεν θα θεωρούν την απουσία δικηγόρου ή μάρτυρα σαν αιτία αναβολής μίας δίκης, αλλά θα δικάζουν μόνον βάση των εγγράφων στοιχείων ( φύλλα αγώνος, εκθέσεις παρατηρητών κ.α. ).