«Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. To Εurogroup δίνει εντολή στο EWG να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν στη βάση της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτή θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι έχει διασφαλιστεί μια συνεχής και ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση των κυβερνητικών ενεργειών που εκκρεμούν στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την επακόλουθη ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα διοικητικά σώματα του ESM αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό MoU και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM.

Η τέταρτη δόση υπό το πρόγραμμα του ESM που ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις, με μια πρώτη εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, την εκκαθάριση περαιτέρω ληξιπρόθεσμων οφειλών και την στήριξη της δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας για το ελληνικό κράτος, ώστε να στηριχτεί η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά.

Η επόμενη εκταμίευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να εγκριθεί από το EWG την Άνοιξη, υπό την προϋπόθεση μιας θετικής αναφοράς των Ευρωπαϊκών Θεσμών για την εκκαθάριση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών με την χρήση και δικών της πόρων και μιας επιβεβαίωσης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ότι συνεχίζεται η ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.»

Αυτό είναι ένα σημαντικό απόσπασμα της ανακοίνωσης του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. Πίσω από τις διπλωματικές διατυπώσεις όλοι μπορούμε καθαρά να καταλάβουμε πως θα πρέπει να διανυθεί δρόμος ώστε να κλείσει οριστικά η Τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση που πέραν όλων των άλλων θα εκτινάξει το χρέος σε ύψη ρεκόρ που θα αγγίξουν τα 330 δις ευρώ.

Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τους κυρίους Σεντένο και Μοσκοβισί δεν πρέπει να ξεγελούν οδηγώντας σε εκτιμήσεις που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα. Μπορεί οι «θεσμοί» να εκτιμούν θετικά την συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τις υποδείξεις τους και την εφαρμογή πλήθους προαπαιτούμενων αλλά υπάρχει εκείνο το «σχεδόν». Πρώτα θα χαθούν σπίτια στους πλειστηριασμούς και μετά θα κλείσει πλήρως η τρίτη αξιολόγηση.

Δεν πρόκειται για αντιπολιτευτική εκτίμηση. Είναι η «ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» πόσο πιο καθαρά να διατυπωθεί ακόμα και σε διπλωματική γλώσσα αυτή η αξίωση. Οι «θεσμοί» απαιτούν μια ανεμπόδιστη ροή! Με άλλα λόγια, ζητούν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει πως θα σιγάσουν οι διαμαρτυρίες , θα κατεβάσουν ρολά τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών. Δεν θα υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις για την εκποίηση της πρώτης κατοικίας.

Κι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να καταταγώ στον εσμό των λαϊκιστών που δεν αφήνουν «να πάε μπροστά αυτή η χώρα», εξηγούμαι. Αν πρόκειται για πλειστηριασμούς περιουσίας στρατηγικών κακοπληρωτών και πλούσιων που θα χάσουν τις βίλες και τις εξοχικές κατοικίες τους, τι νόημα έχει η φράση περί ανεμπόδιστης ροής των πλειστηριασμών; Οι θεσμοί -δηλαδή οι δανειστές- δεν παίζουν με τέτοια θέματα. Ξέρουν πολύ καλά ότι στην Ελλάδα θα γίνει ό,τι έγινε και στην Ισπανία. Θα βγουν στο σφυρί οι πρώτες κατοικίες χιλιάδων δανειοληπτών.

Αυτό δεν θα γίνει σε χρόνο μέλλοντα αλλά εδώ και τώρα όπως έλεγε κάποτε ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν λοιπόν από την κυβέρνηση να τους εγγυηθεί ότι όχι μόνο θα γίνονται τέτοιοι πλειστηριασμοί αλλά θα γίνονται και ανεμπόδιστα. Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα με την υπογραφή του κάτω από την ανακοίνωση του Eurogroup, συμφώνησε. Αυτό θα πει «κυβέρνηση της Αριστεράς» Αφήνει προς το παρών χωρίς να την καταργεί την πάλη των τάξεων και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τα κινήματα. Με ντροπή ή χωρίς ντροπή δεν έχει πια σημασία…