Με τον στίχο "μικρόν εμέ κι εσάς μεγάλο" από το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη "Μικρή ασυμφωνία εις Α μείζον", να κάνει την εισαγωγή στην επιστολή του Δήμου Μεταμόρφωσης προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Δήμαρχος Μιλτιάδης Καρπέτας και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Γραφάκος, παραθέτοντας τα βήματα που ακολούθησε ο Δήμος, για να "κουρέψει" το δικό του χρέος.

Η επιστολή έρχεται να καταγράψει τον ωδικό χάρτη για την ανακούφιση από ένα μεγάλο χρέος προς ξένη ιδιωτική τράπεζα, και το πώς κατάφερε ο Δήμος Μεταμόρφωσης να αποπληρώσει το σύνολο της οφειλής του, εξοικονομώντας χρήματα, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να διατεθούν για έργα στην πόλη.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

"Κύριε Πρωθυπουργέ,

Χωρίς καμιά αξίωση σύγκρισης ("εμείς μικροί και εσείς μεγάλος" που θα’ λεγε και ο Καρυωτάκης), θέλουμε να σας αφηγηθούμε μια μικρή ιστορία που είναι επίκαιρη και μοιάζει με τα μεγάλα που χειρίζεστε εσείς.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης χρώσταγε δάνειο στην ξένη τράπεζα "KA FINANZ" . Θύμα κι αυτός των Ευρωπαίων τοκογλύφων, που λένε και οι αξιόπιστοι κ. κ. Π. Καμμένος και Ν. Μιχαλολιάκος (και λοιποί ψωροπερήφανοι "αγωνιστές" του ΟΧΙ).

Το άληκτο κεφάλαιο των δανείων, στις 31-12-2014, ήταν 3.193.821,82€. 

Αυτοί οι στυγνοί "τοκογλύφοι" (που πάντως δεν δάνεισαν με το ζόρι το Δήμο) ήσαν ανήσυχοι για το αν θα πάρουν τα λεφτά τους ήδη από τις αρχές του 2011. Παρά τις δυσκολίες, ο Δήμος πλήρωνε κανονικά τις δόσεις του. Στη διαδρομή του χρόνου και ιδίως μετά την εκλογή σας, διακρίναμε αδημονία και ανησυχία τους, για την εξόφληση των επόμενων δόσεων και προσπάθεια να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους στην Ελλάδα.

Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα δύο στοιχεία για να εξοφλήσουμε τα δάνεια "με αμοιβαία επωφελή συμφωνία", όπως θα λέγατε κι εσείς. Έτσι, από το Φλεβάρη του 2015, διερευνήσαμε προσεκτικά τις προθέσεις τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαμε, ίσως, να εξοφλήσουμε ολοσχερώς τα δάνεια, αν είχαμε κάποιο αξιόχρεο αντάλλαγμα.

Οι "τοκογλύφοι" δελεάστηκαν και αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις ευέλικτα, αθόρυβα και χωρίς βρισιές, παλικαριές και απειλές για "Κούγκι της Μακεδονίας", που θάλεγε και ο εξοχότατος Υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, μετρήσαμε τις δυνατότητές μας, κάναμε οικονομίες και με συγκεκριμένο σχεδιασμό ετοιμαστήκαμε, όσο μπορούσαμε καλύτερα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς, αν κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις φτάσανε στο σημείο οι "τοκογλύφοι" να μας χαρίζουν 20% του οφειλόμενου κεφαλαίου, ("κούρεμα"), αν εξοφλούσαμε το σύνολο του δανείου μέχρι τις 16-6-2015. (Για να συμπεριληφθεί στο “κούρεμα” και η πρώτη τοκοχρεωλυτική δόση του 2015). Το όφελος για μας ήταν προφανές και διπλό: Θα γλυτώναμε κεφάλαιο 638.764,36€ και το ετήσιο τοκοχρεολύσιο που αναλογούσε στο δάνειο, θα μειωνόταν κατά 445.000€ περίπου για τα πέντε επόμενα χρόνια!

Στο σημείο αυτό κρίναμε ότι δεν έπρεπε να διαπραγματευόμαστε στο διηνεκές και με την πρώτη άτυπη διαβεβαίωση για το «κούρεμα», χωρίς θόρυβο και πανηγυρισμούς, ριχτήκαμε στην προσπάθεια να προλάβουμε την προθεσμία.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, το εναπομένον μετά το «κούρεμα» κεφάλαιο, να το εξοφλήσουμε κατά ένα μέρος από δικές μας οικονομίες (ποσό 1.317.298,25€) και το άλλο (1.237.759,21€) από δάνειο αναχρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έτσι άρχισε αγώνας ταχύτητας για να προλάβουμε σε ασφυκτικό χρόνο, να εξασφαλίσουμε την αναχρηματοδότηση .

Λόγω απροσδόκητων γραφειοκρατικών και διαδικαστικών εμπλοκών της τελευταίας στιγμής, κατέστη αδύνατη η εκταμίευση του ποσού των 1.237.759,21€ από το Τ. Π. και Δ., μέχρι τις 16 Ιουνίου. Έτσι, κινδυνεύαμε και να βρεθούμε ασυνεπείς και να χάσουμε τα σημαντικά οφέλη για το Δήμο (και το Δημόσιο).

Θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε τους αδίστακτους "τοκογλύφους", που δεν μας έδιναν παράταση στην προθεσμία. Προτιμήσαμε ασφαλέστερο, σοβαρότερο και εντιμότερο δρόμο.

Πρώτα δώσαμε νωρίτερα το ποσό των 1.317.928,25€ από το ταμείο μας, στις 12 Ιουνίου, για να δείξουμε την αξιοπιστία και την καλή μας πρόθεση. Μετά, «ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού» και καταθέσαμε εξ ιδίων και το ποσό των 1.237.759,21€ που θα πληρωνόταν από την αναχρηματοδότηση του Τ. Π. και Δ., καλύπτοντας στο σύνολό του το «κουρεμένο» ποσό του δανείου. Ζητήσαμε μόνο - και έγινε δεκτό - ότι το τελευταίο ποσό το δίναμε, όχι για εξόφληση, αλλά ως εγγύηση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να καταβάλει τη δική του συμμετοχή το Τ. Π. και Δ.

Το ρίσκο που πήραμε ήταν πολύ μεγάλο. Για να καταλάβετε, φτάσαμε στο σημείο, να μείνει ο Δήμος με 14.000,00 €!!! Ουσιαστικά, δηλαδή, το ταμείο του Δήμου μεταφέρθηκε στο εξωτερικό! Η αγωνία και το ρίσκο πολλαπλασιάζονταν από τις δικές σας διαπραγματεύσεις - σε άλλους επικούς τόνους - με τους μεγάλους "τοκογλύφους", από τους οποίους αξιώνετε και μπόλικα δανεικά.

Στις 24 Ιουνίου 2015, το Τ. Π. και Δ. κατέθεσε επιτέλους το ποσό που του αναλογούσε. Η δική μας αγωνία έληξε στις έξι η ώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Ιουνίου, όταν το ταμείο του Δήμου επέστρεψε από το εξωτερικό.

Αποζημιωθήκαμε με ολιγόωρη χαρά και ενθουσιασμό για τις μεγάλες προοπτικές που άνοιγε για το Δήμο μας, η αποπληρωμή του δανείου. Η εξοικονόμηση 638.764,36€ και η μείωση κατά περίπου 445.000 € των τοκοχρεολυσίων κάθε χρόνο, σήμαινε ότι μπορούμε πλέον να κάνουμε ένα σωρό εργασίες, πολύ σημαντικές για το Δήμο, τα προσεχή χρόνια!

Η χαρά και ο ενθουσιασμός μας έσβησαν απότομα με το νυχτερινή σας απόφαση για δημοψήφισμα. Μοναδική παρηγοριά μας ότι γλυτώσαμε παρά τρίχα από το κίνδυνο να μας περιλάβει, για εσχάτη προδοσία, η κ. Ζωή. Ο φόβος μας ότι μπορεί να μας κατηγορήσετε, εσείς προσωπικώς, ως συμμετόχους στα εγκλήματα των δανειστών παραμένει αλλά η κατηγορία είναι σαφώς μικρότερη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Συγχωρήστε μας γιατί δεν είμαστε παλληκαράδες σαν τον κ. Καμμένο, αξιόπιστοι σαν τον κ. Βαρουφάκη, συνετοί σαν τον κ. Φλαμπουράρη και εθνικώς υπερήφανοι σαν εσάς. Αλλά αναγνωρίστε μας ότι τη δουλειά την κάναμε. Και το τελευταίο: Με την δουλειά που κάναμε απαλλάξαμε το δημόσιο από το βάρος της εγγύησης, για το ποσό των 3.193.821,32€.

Βέβαια, εσείς δηλώσατε αγέρωχα εγγυητής του Συντάγματος, ακόμα και αν χάσετε το Δημοψήφισμα-Παρωδία. Για ψιλοεγγυήσεις θα μιλάμε τώρα…..

Με τα διαπύρων ευχών, οι λιγόψυχοι και ταπεινοί δράστες,

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΚΑΡΠΕΤΑΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ                                                       

ΜΑΝΩΛΗΣ   ΓΡΑΦΑΚΟΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Υ.Γ.1 Η λέξη "τοκογλύφος" πάντα σε εισαγωγικά. Για το δικό μας μυαλό οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις αλλά ακόμα περισσότερο είναι εργαλεία ανάπτυξης και προόδου.

Υ.Γ.2 Εμείς θέλαμε πραγματικά να πετύχει η διαπραγμάτευση".