του Νίκου Σίμου

Ψηφίστηκε και ο Προϋπολογισμός του 2014 και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτός από την τρόϊκα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να συμπληρωθεί με κανένα πρόσθετο παράρτημά του, διότι, τότε, στις φορολογικές επιβαρύνσεις του ψηφισθέντος, είναι βέβαιο ότι θα προστεθούν και άλλες, αν οι δανειστές μας δεν συμφωνούν με τα προϋπολογισθέντα έσοδα.

Το θέμα βεβαίως δεν είναι απλώς τι θα πληρώσουμε το 2014 για το 2013, αλλά πως πληρώνουμε επί σειράν ετών, με τα συνήθη θύματα μισθωτούς και συνταξιούχους, επειδή, διαχρονικά βεβαίως και όχι μόνο τώρα, το άθλιο ελληνικό κράτος αδυνατεί να συλλάβει αυτούς που το κοροϊδεύουν κάτω από τη μύτη του. Αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα αποκαλύπτει μελέτη του ΙΟΒΕ και του Ελληνοβρεταννικού Επιμελητηρίου. Μάλιστα την μελέτη την έχει επεξεργασθεί ο εκλεκτός φίλος του κ. Στουρνάρα και σύμβουλός του, ο κ. Νίκος Καραβίτης! Μία μελέτη που όπως θα αποδείξω και παρακάτω δεν διαφέρει σε τίποτε, ως προς τις διαπιστώσεις της από άλλες μελέτες προηγουμένων ετών, γεγονός που μεγιστοποιεί τις ευθύνες της Πολιτείας και των εκάστοτε κυβερνήσεών της.

Έχουμε και λέμε. Το 80% (ναι το 80%) των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει στην Εφορία εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ! Σημειώστε λοιπόν ότι πριν από πέντε χρόνια (ναι, πριν από μία πενταετία!) αντίστοιχη μελέτη αποκάλυπτε ότι το 55,3% των ελευθέρων επαγγελματιών και τον 35,4% των εμπόρων δήλωναν ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ! Φαντάζομαι ότι οι υπόλοιποι μπορεί να δήλωναν, άντε μέχρι 10.000 ευρώ το χρόνο. Θα έλεγα δε ότι μάλλον χειροτέρεψαν τα πράγματα καθώς η μελέτη του ΙΟΒΕ αποκαλύπτει επίσης ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν καθώς το 63% των ΜΗ μισθωτών δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ!!!

Προκύπτουν επομένως δύο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον πόσο πράγματι συμφέρει να σκοτώνεσαι από το πρωί για 400 ευρώ τον μήνα! Δεύτερον ότι, χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξουμε σε βάθος χρόνου, που είναι αυτονόητο ότι δεν έγινε τίποτε για την φοροδιαφυγή, την τελευταία 5ετία, τίποτε δεν άλλαξε. Όσο δήλωναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες λ.χ. το 2008 το ίδιο δηλώνουν και τώρα...

Να συμπληρώσουμε την πρόκληση με τα στοιχεία του ίδιου του ΙΟΒΕ. Το 8% των μισθωτών με ετήσιες αποδοχές άνω των 42.000 ευρώ δηλώνει το 28% των συνολικών φορολογητέων εισοδημάτων και πληρώνει το 70% των φόρων! Συνολικώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι αποτελούν το 64% των φορολογουμένων, δηλώνουν το

82% των συνολικών εισοδημάτων και πληρώνουν το 78% των φόρων. Κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεσματικότερο μπορεί να είναι ένα «σύστημα» το οποίο θα στρέφει τους ίδιους τους φορολογούμενους πολίτες κατά όσων φοροδιαφεύγουν, για μόνο τον λόγο ότι θα έχουν οι ίδιοι όφελος, από τον εξαναγκασμό του κατεργάρη σε φορολογική ειλικρίνεια!

Το κίνητρο, προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να είναι άλλο από την έκπτωση φόρου, με την αναγνώριση της δαπάνης, μέσω αποδείξεων, για όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών. ‘Ετσι θα είναι και πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα αφού: (α) ουσιαστικώς, μέσω του ΦΠΑ θα φορολογείται η δαπάνη που κάνει ο πολίτης και όχι η αποταμίευσή του (β) Όλοι θα είναι αναγκασμένοι να ζητούν αποδείξεις, επομένως το κράτος θα ωφεληθεί από τον ΦΠΑ και την αυξημένη καταναλωτική κίνηση, αρκεί βεβαίως το κράτος να έχει έντιμους και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Βεβαίως σε συνέντευξη που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Θεοχάρης σε κυριακάτικη εφημερίδα δηλώνει ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να μαζεύουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι το 2013. Το πως επομένως η φοροδιαφυγή -που δεν «καλλιεργείται» βεβαίως μεταξύ μισθωτών και συνταξιούχων- θα συλληφθεί είναι προφανώς μυστική συνταγή. Που ευχόμαστε να αποδειχθεί αποτελεσματικότερη από τις μέχρι σήμερα εμπνεύσεις...