του Νίκου Σίμου

Το τι θα γίνει τελικώς με τις αποδείξεις ουδείς γνωρίζει. Ο γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προ εβδομάδων είχε πει σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι μάλλον δεν θα χρειάζονται πλέον αποδείξεις. Στη συνέχεια διοχετεύτηκε στον Τύπο ότι οι αποδείξεις δεν καταργούνται αλλά θα υπάρχει διαφορετική ρύθμιση. Η ρύθμιση με εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ήταν να λαμβάνεται από τις Εφορίες υπ’ όψιν μόνο το 50% της αξίας των αποδείξεων σε σούπερ μάρκετς, σε πολυκαταστήματα και πρατήρια καυσίμων με τη δικαιολογία ότι σ’ αυτές τις συναλλαγές ούτως ή άλλως κόβονται αποδείξεις. Έρχεται εντολή Στουρνάρα που παίρνει πίσω την σχετική πρόταση!

Μετά από αυτά σε Site εφημερίδος αναγνώστες δικαιολογημένα έκαναν τις εξής χλευαστικές παρατηρήσεις. Ο ένας έγραψε: «Ένας ακόμη λόγος που πάμε από το κακό στο χειρότερο. Ποιος θα έλθει αν επενδύσει στην Ελλάδα όταν λέτε και ξελέτε;;».

Ο άλλος έγραψε: «Αλήθεια, ποιο ποσοστό του περίφημου πλεονάσματοςαντιστοιχεί σε πιστωτικά εκκαθαριστικά που δεν έχουν εκκαθαριστεί καθώς και σε άλλες απλήρωτες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες και προμηθευτές;»... Ο συγκεκριμένος βρήκε αφορμή από τις παλινδρομήσεις στο θέμα των αποδφείξεων για να πει τον (δικαιολογημένο) πόνο του.

Και άλλη φορά έχουμε γράψει ότι ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε αρκετές φορές να παρέμβει ο ίδιος για να αποσυρθούν άστοχα μέτρα. Όμως έτσι δεν μπορεί να λειτουργεί μία κυβέρνηση. Δηλαδή μέ έναν πρωθυπουργό να τρέχει από πίσω από κάθε υπουργό για να μη γίνονται γκάφες ή για να διορθώνει την εντύπωση ότι υπάρχει ασυνεννοησία ή προσχειρότητα. Όμως στο σημείο που έχει φτάσει η ελληνική κοινωνία, τον κοσμάκη δεν τον ενδιαφέρει αν τελικώς διορθώνονται εκ των υστέρων κάποια πράγματα, αλλά έχει στο μυαλό του μήπως και αρκετά απ’ όσα μέτρα έχουν ληφθεί ανήκουν στην κατηγορία αυτών που έπρεπε να διορθωθούν και δεν διορθώθηκαν ή δεν πρόλαβε λ.χ. ο πρωθυπουργός να διορθώσει!

Το συμπέρασμα είναι ένα. Ότι δεν έχουμε μόνο αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων που δεν αρέσουν στους πολίτες. Αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της εντύπωσης που δημιουργούν τα κυβερνητικά μπρος πίσω. Και όχι τίποτε άλλο αλλά πλησιάζουν και εκλογές....