Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, αποτελεί την απόδειξη ότι ορθώς 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επέλεξαν την οδό της αποχής κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στον ΟΗΕ.

Ο λόγος για το περίφημο μονομερές ψήφισμα για τη Γάζα που προκάλεσε τόσο θόρυβο στην Ελλάδα. Οι ηγέτες των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών απέρριψαν το επιχείρημα του Ισραήλ περί «νόμιμης άμυνας» στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, καταδίκασαν «την επιθετικότητα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τα εγκλήματα πολέμου και τις βάρβαρες και απάνθρωπες σφαγές από την κατοχική κυβέρνηση».

Επιπλέον, ζήτησαν να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ. Και πάντως το ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει λέξη για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και για τα δραματικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Ως εάν η 7η Οκτωβρίου να μη συνέβη ποτέ! Εκεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε τη Χαμάς «οργάνωση μαχητών αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής», χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς… «επεισόδιο»! Όπως είπε «η ισραηλινή κυβέρνηση παίρνει την εκδίκηση για το επεισόδιο της 7ης Οκτωβρίου», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται οι μαχητές της αντίστασης της Χαμάς, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους, με τους κατακτητές». Δυστυχώς, με αυτό τον τρόπο η Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να ειρηνεύσει. Το γεγονός δε ότι δύο μεγάλοι οργανισμοί επιμένουν να μην καταδικάζουν την τρομοκρατία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν ενδιαφέρονται να μπει ένα τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή και να βρεθεί μια λύση.

Μία λύση που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη Χαμάς, διότι η Χαμάς απλά δεν δέχεται την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ. Και επομένως δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στη λύση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967, με την οποία κατά καιρούς έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 20/11