Οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά πολλών καταγγελιών και εξαιρετικά σκληρών εκφράσεων έχουν εξελιχθεί σε πραγματική χιονοστιβάδα.

Το γεγονός αντιμετωπίζεται με απανωτές δηλώσεις, όπου εκείνοι που έμειναν προσπαθούν να επιβάλουν το αφήγημα ότι τα πραγματικά κίνητρα των παραιτήσεων δεν έχουν ιδεολογικό περιεχόμενο.Έφυγαν ένδεκα βουλευτές, έφυγαν σχεδόν όλα τα στελέχη της Νεολαίας, έφυγαν διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, συνδικαλιστές, πρωτοκλασάτα στελέχη, μέλη των πολιτικών οργάνων, στελέχη περιφερειακών οργανώσεων. Και το φυλλορρόημα συνεχίζεται. Αλλά η ηγετική ομάδα παριστάνει την ανέμελη και επιδίδεται σε αδιανόητες για οργανωμένο κόμμα δηλώσεις.

Για παράδειγμα, μετά την αποχώρηση πρώτα των δύο και μετά άλλων εννέα βουλευτών, η πρώτη αντίδραση του κ. Κασσελάκη ήταν... «σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας»! Ακολούθησε ανακοίνωση του κόμματος, σύμφωνα με την οποία «η μόνη διαφωνία (σ.σ. των αποχωρούντων) ήταν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών». Και αυτή της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με την οποία η στάση αυτών που παραιτούνται είναι «αντιδημοκρατική στάση που προκύπτει από την άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών». Και ξανά ο κ. Κασσελάκης, που μίλησε για «διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές». Φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει πως αν του καθιστούσαν γνωστό ότι τους ενδιαφέρει τόσο πολύ η καρέκλα, θα είχε υποχωρήσει και δεν θα έβαζε καν υποψηφιότητα!

Τέτοια επιχειρήματα είναι προφανώς πολύ ρηχά για να γίνουν πιστευτά. Θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο αν είχαν φύγει ένας - δύο ή άντε δυο - τρεις. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για εκατοντάδες στελέχη. Και είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι τόσο πολλοί θα έφευγαν με αυτό τον τρόπο από το κόμμα με το οποίο έχουν ταυτίσει την πολιτική τους ύπαρξη μόνο και μόνο επειδή δεν εξελέγη η Έφη Αχτσιόγλου.

Αν έτσι πορεύονται σε ένα τόσο υπαρξιακό για το κόμμα τους ζήτημα, εύκολα αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται σε σύγχυση σε γενικότερα θέματα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 4/12