Μία καινούργια φωτιά άναψε στον πλανήτη την ώρα που όλοι οι πόλεμοι, μεγάλοι και μικροί, συνεχίζουν να μαίνονται με αμείωτη ένταση. Στην Αφρική, η συμφωνία μεταξύ Αιθιοπίας και Σομαλιλάνδης, που υπεγράφη την Πρωτοχρονιά και βάσει της οποίας η Αιθιοπία θα αποκτήσει πρόσβαση στην ήδη ταραγμένη Ερυθρά Θάλασσα μέσω του λιμανιού Μπερμπέρα, προκαλεί νέες αναταράξεις και έρχεται να προστεθεί στο χάος που προκαλεί στη Σομαλία η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Σεμπάμπ.

ΤΟ συγκεκριμένο λιμάνι βρίσκεται στο νότιο τμήμα του κόλπου του Άντεν (στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, που οδηγεί στη διώρυγα του Σουέζ) στο έδαφος της Σομαλιλάνδης, την απόσχιση της οποίας δεν αναγνωρίζει η Σομαλία. Η κυβέρνηση της Σομαλίας καταγγέλλει την Αιθιοπία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου - πολύ περισσότερο που η Αιθιοπία αποκτά πρόσβαση σε ακτή μήκους 20 χλμ., που θα ενοικιάζει για 50 χρόνια. Και πολύ περισσότερο που η Σομαλιλάνδη, η οποία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 1991 και αριθμεί 4.500.000 κατοίκους, δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Από την πλευρά της, η Αιθιοπία υπέγραψε τη συμφωνία, ορμώμενη από τη μεγάλη ανάγκη της να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα. Μια πρόσβαση που έχασε το 1993, μετά την ανεξαρτησία της Ερυθραίας και κυρίως μετά τον πόλεμο του 1998-2020.

Στις 6 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, υπέγραψε διάταγμα που «ακυρώνει» τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε παράνομη, μιλώντας για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας του. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Σομαλία είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί στη συμφωνία με κάθε νόμιμο μέσο. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα, δεν θα επιτρέψουμε ούτε σπιθαμή γης, θάλασσας ή ουρανού να παραβιαστεί», δήλωσε ο Σομαλός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης, Μούσε Μπίχι Αμπντίς, αποκάλυπτε ότι η Αιθιοπία θα αναγνωρίσει επισήμως τη «δημοκρατία της Σομαλιλάνδης» σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα - κάτι που η Αντίς Αμπέμπα απέφυγε να επιβεβαιώσει.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 22/1