Μπορεί στην κυβέρνηση να μην θέλουν να θυμούνται το απολύτως αχρείαστο και τελικά καταστροφικό για την οικονομία και την χώρα δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, ωστόσο αποτελεί ένα γεγονός που θα «κυνηγάει» τους εμπνευστές του σε όλη τους την παρουσία στα δημόσια πράγματα.

Τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την περίοδο εκείνη κατά την οποία έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν τα capital controls, καθιστούν απολύτως υποχρεωτική την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις πολιτικές –σε πρώτη φάση- ευθύνες όσων οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Οι δημόσιες μαρτυρίες πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής, όπως ο Κορεάτης καλοπληρωμένος σύμβουλος των κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτου περί κουπονιών που υπήρχε πρόταση να χρησιμοποιηθούν για τις συναλλαγές, πιστοποιούν ότι υπήρχε σχεδιασμός για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Τι παραπάνω χρειάζεται για να κληθούν σε αρμόδια εξεταστική επιτροπή όλοι οι εμπλεκόμενοι στα της διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να καταθέσουν όσα γνωρίζουν; Τι έχουν να κρύψουν όσοι δηλώνουν και σήμερα περήφανοι για το διχαστικό δημοψήφισμα, κάποιοι μάλιστα συνεχίζοντας να αποκαλούν «γκεσταπίτες» τους πολίτες που επέλεξαν το «ΝΑΙ»;

Η εξεταστική επιτροπή για την περίοδο εκείνη όσο κι αν δεν το θέλουν κάποιοι αργά η γρήγορα θα γίνει. Και θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να ακούσουν τις απαντήσεις τις οποίες οφείλουν να δώσουν σε κρίσιμα ερωτήματα αυτοί που σήμερα έχουν το θράσος να κομπορρημονούν αντί να σωπαίνουν, για την περιπέτεια στην οποία έβαλαν την χώρα.