Η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπως δημοσιεύθηκε στην κομματική του εφημερίδα αποτελεί, για όποιον έχει το… κουράγιο να την διαβάζει ολόκληρη, την επιτομή αυτού που αποκαλούμε… κόσμο των ψευδαισθήσεων.

Αν υπάρχει ωστόσο ένα σημείο το οποίο από μόνο του αποδεικνύει ότι οι συγγραφείς του… πονήματος ζουν σε άλλη χώρα από εκείνη για την οποία γράφουν είναι εκείνο που έχει τον τίτλο «Προοπτικές της Οικονομίας» : « Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης-αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να τονώσει αισθητά τη μεγέθυνση της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο. Το πρώτο εξάμηνο η πραγματική οικονομία κινήθηκε θετικά (λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών πάντοτε) τόσο στη βιομηχανική παραγωγή, την μεταποίηση, τις εξαγωγές καθώς και σε αύξηση των θέσεων εργασίας. Στον τομέα των επενδύσεων αναμένεται αλλαγή κλίματος.
Επιδιώκουμε επενδύσεις υγιείς που θα καλύπτουν ανάγκες των περιφερειών και των κλάδων, θα μεγιστοποιούν θέσεις εργασίας και θα σέβονται το περιβάλλον. Τέλος, η τυχόν υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων θα πρέπει να εντοπιστεί έγκαιρα ώστε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομία με ενίσχυση των δαπανών για το κοινωνικό εγγυημένο εισόδημα ή με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου»

Αυτά λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις «προοπτικές της Οικονομίας» που-για να λέμε και του στραβού το δίκιο- φρόντισαν να καταλάβει ένα πάρα πολύ μικρό μέρος της απόφασης της Κεντρικής τους Επιτροπής για να εκτεθούν, προφανώς, όσο γίνεται λιγότερο.
Διότι καλά είναι τα παχιά λόγια όμως οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Και την ώρα που δημοσιοποιείτο το κείμενο αυτό, γινόταν γνωστό πως τρείς στους δέκα πολίτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις δόσεις της Εφορίας του 2016 που έληξε στις 31 Ιουλίου.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τις αρχές του 2017 μέχρι το τέλος Ιουνίου υπήρξαν νέα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο ύψους 5,475 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 727 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,748 δις ευρώ ως τον Μάιο.

Τα αμιγώς φορολογικά χρέη (απλήρωτοι φόροι του 2017) αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 692 εκατ. ευρώ. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, από ανείσπρακτους φόρους προ του 2017, έφτασαν αισίως στα 90,168 δισ. ευρώ.
Γενικότερα, αν εξαιρεθεί το κομμάτι της ανεργίας που πράγματι σημειώνει μείωση αλλά με νέες θέσεις εργασίας που είναι εξαιρετικά χαμηλά αμειβόμενες και όχι πλήρους απασχόλησης , όλοι οι υπόλοιποι σημαντικοί δείκτες της Οικονομίας κάθε άλλο παρά δικαιώνουν όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση .


Οι καταθέσεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν απώλειες (πάνω από 43 δις. Ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2014) , τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ από το 2015 ως το 2017 υπάρξει αύξηση και στο ποσοστό των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» σε ποσοστό που ξεπερνά το 5%. Τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε φορολογία και ασφαλιστικό προκάλεσα νέα δυσβάσταχτα βάρη σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών κάτι που αντικατοπτρίζεται στα τελευταία εκκαθαριστικά όσων υπέβαλαν δηλώσεις. Ενώ ακόμα και οι υποχρεώσεις του κράτους σε ιδιώτες έχουν αυξηθεί , σε σχέση με εκείνες που «παρέλαβαν» από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατά 1,3 δις. Ευρώ.

Αν όλοι αυτοί οι αριθμοί δημιουργούν «Προοπτικές της Οικονομίας» όπως τις αποτυπώνει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τότε ο ήλιος θα βγει αύριο το πρωί από την… δύση. Μάλλον απίθανο…